Hacker-Karin lär skolbarn att surfa säkert

Publicerat: 30 oktober 2019

Programledare Karin Nygårds i webbserien Hackerskolan. Foto: Olivia Eriksson

Nu lanseras webbserien "Hackerskolan" – ett samarbete mellan författaren och grundskolläraren Karin Nygårds och Bredband2. Syftet är att lära barn hur man surfar säkert på internet.

Säkerhet blir allt viktigare i vårt samhälle idag, men IT-säkerhetsutbildningar för barn lyser fortfarande med sin frånvaro. Därför lanserar Karin Nygårds tillsammans med Bredband2 webbserien "Hackerskolan", en serie bestående av tio Youtube-avsnitt som riktar sig till skolbarn i tioårsåldern. 

Avsnitten leds av Karin Nygårds – nu under namnet "Hacker-Karin" – som är grundskollärare och författare till böckerna Så funkar internet, Input Koden till digital kompetens och Navigera i den digitala samtiden. Som lärare och förespråkare av programmering ser hon sitt ansvar att lära barn och unga om hur vi bidrar till att göra internetvärlden säkrare.

– Det är viktigt att vi förstår hur internet fungerar, eftersom det är en så stor del av våra liv, vi måste veta hur vi använder det säkert. Det är helt enkelt en grundläggande IT-säkerhetsskola för både barn och vuxna, säger Karin Nygårds.

Att bidra till ökad förståelse för säkerhet bland barn och unga är en vision som delas av Karin Nygårds och Bredband2. 

– Det finns ett flertal exempel där säkerheten har en naturlig plats i vår värld. Som när vi cyklar med hjälm eller använder bilbälte när vi åker bil. Vi på Bredband2 anser dock att det råder bristfällig säkerhetskunskap när det kommer till användning av internet. Och det vill vi förändra, säger Marko Rajkovic, marknadsstrateg på Bredband2. 

Tidigare i våras lanserade Bredband2 podcasten Bli säker-podden som belyser IT-säkerhet med slutanvändaren i fokus. Podden riktar sig till vuxna användare och har idag tusentals lyssnare varje vecka. Och i höst vill de fortsätta på temat, men nu även rikta sig till den yngre skaran.

– Eftersom internetanvändandet kryper ner i åldrarna ser vi "Hackerskolan" som ett jättebra komplement till Bli säker-podden. Vi är oerhört glada att få möjligheten att sprida vidare kunskapen till en yngre målgrupp och göra internet till en ännu tryggare plats för såväl gamla som unga, säger Marko Rajkovic.

Hackerskolan finns tillgänglig på Youtube från och med den första november 2019. Titta och prenumerera på webbserien här.

Pressbilder

Tips! Fler bilder finns på Karin Nygårds webbplats.

Ladda ned pressbild för Hackerskolan (JPG)

För mer information, kontakta:

Marko Rajkovic, Marknadsstrateg, Bredband2

marko.rajkovic@bredband2.se+46 40-621 97 39