En familj sitter i soffan och tittar på framtidens TV

Framtidens TV

Vad är TV egentligen?

Idag kan du se på TV hur, när och var du vill och ditt TV-tittande är inte längre låst till TV-kanalernas tablåer. Många kanaler erbjuder egna playtjänster med programutbudet och streamingtjänster såsom Netflix och HBO nordic har ett stort utbud av både film och TV-serier. Så hur vill du se på TV?

Med vårt snabba bredband kan du se på TV utan lagg eller störningar. Du kan välja att se på TV via datorn eller att koppla den till din TV-skärm. Du kan koppla datorn till din TV på olika sätt, både med sladd eller trådlöst via mediespelare.

Om du vill streama film eller serier

Det finns många streaming- och on demand-tjänster som du kan använda dig av. De flesta av dem erbjuder en gratis provmånad så att du kan testa tjänsten innan du väljer att teckna en prenumeration. Här är några av dem:

  • HBO Nordic – En amerikansk streamingtjänst av TV-bolaget HBO som står bakom serier som Game of Thrones och True Detective. Nya avsnitt kan ses direkt efter att de sänts i USA.
  • Netflix – En amerikansk streamingtjänst för film och TV-serier. Utbudet av film växer hela tiden och de producerar även egna serier såsom Stranger Things och Orange is the new Black.
  • Cmore – En svensk filmtjänst där du kan se de senaste storfilmerna, kultklassiker och nervkittlande sportsändningar.

De flesta TV-kanaler erbjuder även en stor del av sitt utbud på egna streamingtjänster såsom SVT Play, Viafree, TV4 Play och Dplay, med flera. Vissa kanaler tar betalt för specifika program, andra lägger upp majoriteten av programutbudet helt gratis.

Grundlektion i hur du kopplar din dator till din TV

För dig med en äldre TV och dator

Om du har en äldre dator kan du behöva 2 kablar för att få både ljud och bild till din TV. En sladd för att skicka över bildsignalen och en ytterligare som skickar över ljudet  till TV:ns högtalare. För TV-apparater med analogt ljud kan du behöva 2 RCA-kontakter och en VGA- eller DVI-kabel för analog bildöverföring. Har du frågor eller funderingar över hur du bäst kopplar datorn till TV:n kan din dator- och TV-återförsäljare hjälpa dig med detta.

För dig med nyare dator

Om du har en nyare dator kan du föra över ljudet och bilden digitalt med endast en sladd från datorn till TV:n. De flesta nya datorer och TV-apparater idag är utrustade med den digitala standarden HDMI (High definition multimedia interface).  Observera att du ibland kan behöva olika  displayportar för att kunna koppla HDMI-kabeln från din dator till din TV, detta gäller framförallt MAC-datorer.

För dig med nyare dator, platt-tv eller smart-tv

Om du har en modern smart-tv uppkopplad till ditt nätverk eller en modern tv med en extra HDMI-post behöver du inte en enda sladd för att överföra bild och ljud från din dator till din tv. Via olika mediaspelare såsom Chromecast och Apple TV kan du via ditt trådlösa nätverk se på både film och serier från streamingtjänster eller på program från kanalernas egna programutbud. Så länge mediespelaren är ansluten till samma hemmanätverk kan du välja att se på TV via appar som Netflix och SVT Play eller genom att spegla datorns skärm på din TV.

Välj din webmail