Influencers ska locka unga kvinnor till techbranschen

Publicerat: 21 mars 2023

Internetleverantören Bredband2 tar hjälp av fyra kvinnliga influencers för att lansera satsningen “Upptech framtiden”, med målet att locka fler unga kvinnor till IT- och techbranschen. Genom att dela ut stipendium för techutbildningar och samarbeta med kvinnliga förebilder för att nå unga kvinnor på de plattformar de använder dagligen, hoppas internetleverantören kunna bidra till att fler vill satsa på en framtid inom tech.

När årets upplaga av rapporten ”Unga kvinnor och tech” släpptes kunde man konstatera att bristen på kvinnor inom tech är fortsatt stor. Endast 7 % av de tillfrågade kvinnorna arbetar inom tech idag, en knappt märkbar ökning sedan den första rapporten 2015 (4 %).

”Att IT- och techbranschen blir mer jämställd är viktigare än någonsin. Vi ser redan exempel på digitala tjänster som exkluderar och diskriminerar personer som inte tillhör det algoritmerna uppfattar som ’normen’, bland annat kvinnor. Att det finns en representation bland de som bygger morgondagens tjänster och digitala samhällsfunktioner är helt avgörande”, säger Daniel Krook, VD på Bredband2.

Just bristen på representation inom IT- och techyrken är en orsak till att situationen ser ut som den gör. Hälften av de tillfrågade i rapporten anser att branschen behöver bli mer inkluderande om fler kvinnor ska lockas dit. En faktor som kvinnorna själva nämner är vikten av kvinnliga förebilder. Knappt en av tio har idag en kvinnlig förebild inom tech (9 %), samtidigt som 38 % tror att fler skulle vara intresserade att söka jobb inom IT/tech om fler kvinnliga förebilder lyftes fram.

För att synliggöra kvinnliga förebilder och inspirera fler unga kvinnor att söka sig till techbranschen lanserar Bredband2 kampanjen ”Upptech framtiden”. Den innefattar ett stipendium för utbildning inom tech, och kommer att delas ut till tre kvinnor, transkvinnor eller icke-binära. För att marknadsföra stipendiet och locka fler kvinnor att föreställa sig en framtid inom tech teamar Bredband2 ihop sig med kvinnliga förebilder för att nå unga kvinnor på plattformar som de ofta vistas på.

”Rapporten visar tydligt att de som har en kvinnlig förebild inom tech är betydligt mer benägna att själva söka sig till branschen. Dessutom upplever majoriteten av de tillfrågade unga kvinnorna att information om utbildningar inom IT och tech inte riktar sig till dem. Här behöver vi aktörer inom branschen hjälpas åt att lyfta kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor där ute att föreställa sig en framtid inom tech”, säger Sofia Topphem Jupiter, Varumärkesansvarig på Bredband2.

De profiler som man hoppas ska locka fler unga kvinnor att få upp ögonen för techbranschen är Sofia Dalén, Eleonora Svanberg, Elin Häggberg (känd under namnet Teknifik) och Zorba Asplund. Under mars månad kommer de alla att lyfta sina perspektiv på hur en värld med fler kvinnor inom tech hade sett ut, och uppmana sina följare att söka stipendiet för att ge techyrket en chans.

”Vi är superglada över att kunna stärka samarbetet med de här fyra kvinnorna, som alla är viktiga förebilder för målgruppen unga kvinnor. Både Eleonora och Elin nämns exempelvis som förebilder i rapporten ’Unga kvinnor och tech’, när unga kvinnor själva får berätta vem de ser upp till. Att representation är viktigt kan ingen förneka, och vi tror att dessa fyra kvinnor kan träffa målgruppen helt rätt med sina olika perspektiv i frågan”, säger Sofia Topphem Jupiter.

Vill du veta mer?
För mer information om kampanjen, besök www.bredband2.com/upptechframtiden eller kontakta:
Sofia Topphem Jupiter, Varumärkesansvarig Bredband2
+46(0)720723435
sofia.jupiter@bredband2.se

Ladda ned pressmeddelandet på knappen nedan.

Ladda ned pressmeddelande

Om Bredband2
Bredband2 är en etablerad leverantör av data- och telekommunikation samt säkerhetslösningar som vänder sig till både företag och privatpersoner. Som Sveriges tredje största fiberleverantör ser vi till att en halv miljon kunder kan ta del av internets möjligheter på ett tryggt och smidigt sätt.

För oss handlar relationen till våra kunder om så mycket mer än att leverera stabila tjänster. Genom att ge tillgång till det som våra kunder behöver mest skapar vi möjligheter för dem att kommunicera, jobba, lära och underhålla sig på ett säkert sätt. Och det är en självklarhet för oss.

Bredband2 i Skandinavien AB (publ) grundades 1989 och har cirka 9 000 aktieägare med notering på Nasdaq First North Growth Market. Läs mer om oss på bredband2.com.