Bli säker-podden är tillbaka

Publicerat: 7 november 2022

Ladda ned pressmeddelande på knappen nedan:

Ladda ned pressmeddelande

Den veckoliga Bli säker-podden är tillbaka. Nytt för i höst är att youtubern Peter Esse vikarierar som ena halvan av programledarduon.

Efter ett förlängt sommaruppehåll är den populära Bli säker-podden tillbaka. Bli säker-podden är en podd som fokuserar på att hjälpa privatpersoner och medarbetare att bli tryggare i den digitala vardagen.

Podden har sedan starten, januari 2019, producerats i ett ekonomiskt oberoende samarbete mellan IT-säkerhetsföretaget Nikka Systems och internetleverantören Bredband2. Varenda fredagsmorgon har tusentals prenumeranter lyssnat på den veckoliga halvtimmespodden. Nytt för höstens avsnitt är att youtubern Peter Esse vikarierar som programledare tillsammans med Karl Emil Nikka (Årets säkerhetsprofil 2021 enligt Företagsuniversitetet och branschtidningen Aktuell säkerhet).

– Det är en ära att ta över stafettpinnen som en del i Bli säker-podden. Det är en institution i sammanhanget ”säkerhet på nätet”, i en tid då konsekvenser av intrång blir allt allvarligare, berättar Peter Esse.

Peter Esse har tidigare gästat Bli säker-podden, då i rollen som youtuber och representant för nyhetssajten Teknikveckan. Nu träder han in som konsult hos Bredband2 och blir en veckolig röst i Bli säker-podden.

– Att hitta en ersättare till min förra trogna poddpartner var lättare sagt än gjort. Det känns därför både glädjande och stabilt att få Peter som en stående vikarie vid min sida under de kommande månaderna. Hans unika insikter i konsumentelektroniksbranschen kommer dessutom till stor nytta när vi ska välja folkliga ämnen att avhandla, säger Karl Emil Nikka.

Höstens avsnitt kommer, precis som tidigare, att blanda en kombination av veckoliga säkerhetsnyheter med lyssnarfrågor och djupgående huvudämnen. Huvudämnet i höstens första avsnitt kretsar kring hur storföretagens domänslarv spelar nätfiskarna rakt i händerna.

– Årets cybersäkerhetsmånad gick under parollen ”think before you click”. Tyvärr slarvar så många organisationer med sina domäner att den uppmaningen görs onödigt svår för allmänheten att efterleva, förklarar Karl Emil Nikka.

Bli säker-podden kommer ut med ett nytt avsnitt varje fredagsmorgon. Poddens mål är att göra IT-säkerhetsfrågor mer lättförståeliga för allmänheten och samtidigt ge svenska medarbetare en veckolig påminnelse om hur de skyddar sig mot de digitala hoten. Podden finns i alla poddspelare och kan även lyssnas på via nikkasystems.com. Höstens första avsnitt släpptes i fredags (2022-11-04). Samtliga avsnitt publiceras under Creative Commons-licens (CC BY 4.0) för att organisationer ska kunna använda innehållet i sina egna internutbildningar.

För mer information, kontakta Karl Emil Nikka eller Marko Rajković.

Karl Emil Nikka

IT-säkerhetsspecialist, Nikka Systems

ke.nikka@nikkasystems.com

+46735181000

Marko Rajković,

Marknadsstrateg, Bredband2

marko.rajkovic@bredband2.se

+46406219739