Varning för falsk kundundersökning!

Publicerat: 29 januari 2016

Vi vill informera våra kunder om att det just nu florerar ett virus på internet. Viruset visar sig bl.a. som ett pop-up fönster i Internet Explorer, Firefox och Google Chrome och är utformat som en kundundersökning från din internetleverantör. I enkäten ombeds du fylla i dina personliga kontakt- och kontouppgifter.

Ser du denna enkät med din internetleverantör som avsändare är det mycket troligt att din dator är infekterad av detta virus och vi avråder er starkt från att fylla i era uppgifter.

Detta virus orsakas av ett webbläsartillägg som sprids via olika plattformar vid en installation av vissa, gratis programvaror såsom videoinspelning, streamingtjänster eller PDF-skapare. Dessa webbläsartillägg startar sedan när du öppnar din webbläsare. Du bör därför alltid vara uppmärksam när du installerar en gratis programvara och var mycket försiktig med vad du ger tillåtelse att installera. Välj alltid anpassad installation och avmarkera alltid allt som inte är bekant för dig.

Om din dator har blivit infekterad av detta virus kan du få bort det genom att avinstallera det gratisprogram du nyss installerat och skanna sedan din dator med ditt virusprogram.

För att få bort webbtillägget från din webbläsare använder du AdwCleaner som finns att ladda ner gratis här. Skanna sedan din dator med ett anti-malware program. Har du inte redan ett installerat kan du ladda ner ett utan kostnad här. Kontrollera att webbtillägget har avinstallerats genom att gå in i din webbläsares inställningar. Ibland kan du behöva återställa inställningarna till standardinställningarna för att inte fortsätta få oönskade pop-ups.

Hälsningar,

Vi på Bredband2