Möt nätveteranen Fredrik

Teknikchef, statsvetare och nätbyggare. Låt oss presentera Bredband2:s nätveteran Fredrik. Med sina 15 år i branschen är han en mästare på att hålla nätet i schack. Något som sker på ren automatik och som ingår i det dagliga arbetet på nätavdelningen.

– Vi ser ständigt över nätet så att allt flyter på som det ska. Förutom det sitter jag mycket i möten, planerar vad vi ska göra om en vecka, en månad och om ett halvår. Nätavdelningens främsta strategi är att vara osynlig. Så länge allt funkar märks vi inte. Men när någonting strular är det vi som rycker in. Det kan vara i form av att nätförbindelsen går sönder, att vi har för lite kapacitet eller att det blir strömavbrott någonstans, som drabbar tusentals kunder. Och det vill vi inte. Vårt mål är att hela tiden bygga ut nätet och göra det mer tåligt så att om någonting går sönder så ska det fungera ändå. Har vi fiberfel ska kunden inte märka av det. Då är vi nöjda, berättar Fredrik.

Hur fungerar det rent tekniskt?

– Ponera att vi har en fiberkabel mellan Stockholm och Malmö som blir avgrävd. Då måste all trafik som vanligtvis går via den omdirigeras någon annanstans. Då kanske vi skickar trafiken så att den går över Göteborg istället. All omstyrning sker per automatik då vi arbetar efter devisen att ha så få handpåläggningar som möjligt. Hela tanken är att våra kunder inte ska märka det. Det är lite som ett trafiknät. Stänger man av en väg så ska det finnas framkomlighet någon annanstans. Problemet med trafiknätet är dock att det sällan funkar och istället bildas köer. I vårt fall måste det funka och det får inte lov att bli några köer.

Bredband2 använder sig av något som kallas för redundans. Det vill säga om olyckan är framme aktiveras en reservplan som leder förbindelsen en annan väg.

– Skulle en fiberkabel grävas av måste redundansen fungera för den mängd data som skickas. Så vi försöker ständigt öka kapaciteten och fundera ut tänkbara scenarion om någonting skulle gå sönder. Det handlar om att bygga en hållbar infrastruktur. Men samtidigt ökar trafiken hela tiden och det som fungerade felfritt för ett år sedan behöver kanske förändras idag, förklarar Fredrik.

"Vi övervakar ständigt vårt stamnät så att det fungerar som det ska"

Om det mot förmodan uppstår ett problem i ett nät påbörjas en felsökning. Det finns dock många parametrar och källor som måste tas i beaktning i jakten på att identifiera felkällan.

– Kunden sitter i stadsnätet som är kopplat till Bredband2:s stamnät. Vi förmedlar trafiken vidare. Om något skulle inträffa kan problemet bero på kundens utrustning, stadsnätet eller vårt stamnät. Vi vet inte så mycket om vad som händer hos stadsnätet, utan vi kan enbart se punkten där stadsnätet lämnar av till oss. Vi övervakar ständigt vårt stamnät så att det fungerar som det ska. Vi mäter hela tiden och så fort det är något avvikande får vi larm om det. Det vi kan påverka är när felkällan är i vårt stamnät. Om felet uppstår hos oss är det oftast tusentals kunder som berörs. När felanmälan görs av “enbart” en kund brukar det vara något annat som spökar.

Nedan skildras en nätskiss över datacentret, Bredband2:s stamnät och stadsnätet.

Varför måste kunden ha sin dator direktkopplad vid felsökning?

– Vi vill utesluta så många felkällor som möjligt. Den vanligaste orsaken till segt internet är routern. Om man exempelvis har en gammal router och köper en Gbit-tjänst så kan det vara att nätverkskortet enbart klarar av 100 Mbit/s. Då vill vi att man kopplar bort det som kan påverka resultatet, det vill säga routern. Det är även svårt att komma upp i riktigt höga hastigheter om man enbart kör trådlöst.

Vad är ett CDN och hur fungerar det?

– Netflix är exempelvis en streamingtjänst med eget CDN (Content Delivery Network). Om en av våra kunder vill se en film på Netflix hämtas filmen från en server hos oss istället för en server i Tyskland. Netflix har nämligen placerat servrar i vårt datacenter Marinen i Malmö. Så när kunden ska kolla på en film via Netflix hämtas den från servrarna i vårt nät. På så sätt får kunden snabbare svarstider och bättre tittarupplevelse. Exempel på andra innehållsleverantörer med eget CDN är Google och Facebook.

Hur ser fiberbranschen ut i framtiden?

– Jag tror inte att det kommer ske några större förändringar i branschen förutom fortsatt fiberutbyggnad. Fördelarna med fiber är att det finns oändliga möjligheter att öka kapaciteten i det utan att behöva byta ut det. Men internet kommer definitivt förändras och i synnerhet på vilket sätt vi använder det.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är att få jobba med teknik. Att få "fabriken" att fungera. Om vi har ungefär 500 000 kunder idag så ska vår tjänst även fungera om vi har en miljon kunder.

Fem snabba med Fredrik

Vad lyssnar du helst på?

– P1. Så länge folk pratar är jag nöjd.

Vilken är din favoritprodukt från Bredband2?

– Det är nog IP VPN-tjänsten för företag.

Vilket är ditt bästa tips för att få bättre uppkoppling?

– Byt till Bredband2.

Hur många datorer har du ägt i ditt liv?

– 20 kanske.

Äger du en wokpanna?

– Nej, det gör jag faktiskt inte.

Läs också

Erfan, CIO

Martin, Produktansvarig för företags datakommunikationslösningar

Amanda, Marknadskoordinator

Jakob, Kundtjänstmedarbetare

Anna, Teamchef för Network Operation Center