Möt Erfan – personen som gör livet enklare

Publicerad: 29 aug. 2018
3 min läsning
intervju bredband2,

CIO, detektiv och problemlösare. Med Erfan ombord sker det ingen "systemkollaps". Under tio års tid har han, i egenskap av systemutvecklare, förenklat både anställdas och kunders liv. Något som än idag genomsyrar det dagliga arbetet på Bredband2.

– En vanlig dag på systemavdelningen består av allt från att lösa problem i existerande system till att utveckla nya funktioner. Det kan exempelvis vara att hjälpa marknadsavdelningen att presentera fakturor på ett snyggare sätt eller att kundtjänst önskar att kunden ska få automatiskt sms vid aktivering av sin tjänst. Med andra ord försöker vi göra livet lättare för våra kunder och anställda, berättar Erfan.

Samtliga medarbetare på systemavdelningen är så kallade fullstack-utvecklare. Att bygga egna system är en vanlig företeelse på systemavdelningen.

Ni har byggt ett eget system kallat BOSS, vad är det för något?

– BOSS kan liknas vid ett Officepaket som innehåller många olika delar. Bland annat innehåller det en kundhanteringsdel som de flesta anställda arbetar med. Denna del sköter allt som har med kunden och deras tjänst att göra. Hur vi ska fakturera, slå på och stänga av tjänst, uppgradera, ja allt man kan tänka sig för att administrera det vi gör. BOSS har även en kommunikationsdel som pratar med samtliga stadsnät och ser till att beställningar kommer in och skickas ut till dem. Dessutom innehåller den en marknadsdel där marknadsavdelningen kan administrera prishantering samt en billing-del som sköter faktureringen.

"Det som gör livet lättare för Bredband2 gör livet bättre för våra kunder"

Anledningen till att Erfans team valde att bygga ett eget system berodde mycket på branschens komplexitet.

– Hela stadsnätskonceptet som Sverige har är ganska unikt för just Sverige. Därför har det inte funnits några bra system som täcker allt vi behöver kunna göra. Så vi beslöt oss för att bygga ett eget så att vi lättare kunde anpassa det efter Bredband2:s önskemål samt ge en bättre kundupplevelse, berättar Erfan.

Att göra livet enklare för andra är något som är centralt för systemavdelningen. Detta gäller såväl anställda som kunder.

– Ju snabbare vår kundtjänst kan utföra sina uppgifter desto snabbare får våra kunder hjälp. Det som gör livet lättare för Bredband2 gör livet bättre för våra kunder i form av bättre upplevelser, snabbare svarstider, billigare priser och så vidare. Det är win win för alla inblandade.

Samlar systemet in några personliga kunduppgifter?

– Nästintill ingenting. Den personliga integriteten är väldigt viktig för oss på Bredband2. BOSS har egentligen inte koll på någonting vettigt. Den vet vad kunden heter, var hen bor och vilket lägenhetsnummer hen har. Detta är för att vi ska kunna skicka faktura och aktivera rätt tjänst för rätt lägenhet. Utöver det vet systemet ingenting. Den vet inte vem din fru är, vad dina barn heter eller vad hunden gör om dagen. Och handen på hjärtat, vi kunde inte bry oss mindre. Det hjälper varken mig eller mina systemutvecklare att veta något sådant, förklarar Erfan.

"Det behövs fler kvinnor i branschen"

Vad som kännetecknar en bra systemutvecklare är något som har förändrats under tiden. Samtidigt finns det vissa delar inom branschen som fortfarande behöver förbättras.

– Förr i tiden trodde man att en bra systemutvecklare är en bra kodare. Det stämmer inte riktigt. En bra systemutvecklare är en bra detektiv, problemlösare och en otroligt bra lyssnare som kan läsa mellan raderna. Något som däremot behöver förändras inom systemutvecklarbranschen är könsfördelningen. Det är alldeles för få kvinnor som är rena programmerare och det är väldigt synd. Det behövs fler kvinnor i branschen. Jag hoppas att nästa generation datanördar har en bättre könsfördelning.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste med mitt jobb är att lösa problem eller implementera en kul idé. Oftast kommer uppdragen från någon av våra anställda. Då sätter vi oss ner med personen, försöker identifiera problemet och undersöka om andra upplever samma problem. För att sedan komma fram till någon form av lösning, bygga lösningen, presentera den och se allas glada miner när deras liv blir lite lättare. Det är det roligaste faktiskt.

Fem snabba med Erfan

Vilken är din bästa göteborgsvits?

Vad sa den ena kannibalen till den andra?

– E du go eller?

Vad lyssnar du helst på?

– Allt faktiskt. Utan att hitta på. Allt från psykedelisk musik till hiphop och klassisk musik.

Vilken är din favoritprodukt från Bredband2?

– Fibern är den bästa. Snabbt, enkelt och gott.

Vilket är ditt favoritprogrammeringsspråk?

– Jag är bäst på PHP, men jag skulle vilja säga Ruby. Det program som vi har byggt alla våra system med. Det är oerhört avancerat och det är väldigt mycket magi i det språket som man inte kan läsa sig till. Det är väl det som skiljer Ruby från alla andra språk. På gott och ont.

Vilken är din mest köpta vara i mataffären?

– Det är nog någon frukt om jag ska vara ärlig. På sommaren är det nog nektarin. Nej, förlåt, det är ju vattenmelon. Jag glömde bort vattenmelon för det är som luft för mig. Det finns alltid där. Två ICA-kassar med vattenmelon i varje hand.

Läs också

Fredrik, Teknikchef

Martin, Produktansvarig för företags datakommunikationslösningar

Amanda, Marknadskoordinator

Jakob, Kundtjänstmedarbetare

Anna, Teamchef för Network Operation Center