Vad är ett stadsnät?

Publicerad: 14 juni 2024
stadsnät, driftstörning,

Långt ifrån alla har helt klart för sig vad ett stadsnät är. Det är i sig inte särskilt konstigt. Men visste du att det finns stora fördelar med att känna till stadsnätens roll och olika former? Därför ska vi på ett enkelt sätt försöka bena ut vad ett stadsnät är och varför du behöver veta det.

Stadsnätet tillhandahåller fiberinfrastruktur

Stadsnätet, som ofta men inte alltid, ägs av en kommun är det som tillhandahåller infrastrukturen för fiber. Det vill säga utbyggnaden och underhållandet av anläggningar och strukturer som gör att du kan få tillgång till internet, TV och telefoni. Ibland drivs dessa stadsnät av ett lokalt energibolag, men kan också drivas av en kommunikationsoperatör. 

För att beskriva stadsnätets funktion kan vi säga så här: Internetleverantören är anslutet till stadsnätet och stadsnätet är anslutet till din adress. På så sätt kan vi på Bredband2 leverera internettjänsten hem till dig genom stadsnätets fiber.

Öppet eller exklusivt nät

I ett öppet stadsnät har du som kund möjlighet att själv välja bland de internetleverantörer (Bredband2 är en sådan) som kan leverera tjänster i stadsnätet. Du kan därmed få din bredbands- eller streamingtjänst av den internetleverantör du föredrar.

I ett exklusivt nät kan du som kund bara välja en internetleverantör. Det här är särskilt vanligt i exempelvis bostadsrättsföreningar. Om du bor i en lägenhet så är det din fastighetsägare eller bostadsrättsförening som har koll på om du är ansluten till ett öppet stadsnät eller exklusivt nät.

Om du bor i ett hus måste du ansluta dig till ditt lokala stadsnät eller till en nationell kommunikationsoperatör för att kunna välja en internetleverantör och beställa din internettjänst.

Här kan du se om vi kan leverera fiber till din adress!

Priser och fakturor

En annan anledning till att känna till vad ett stadsnät är – är att du får en tydligare bild av vad det är du betalar för. I de flesta fall får du en faktura från internetleverantören. Internetleverantören betalar i sin tur till stadsnätet eller till den kommunikationsoperatör som hanterar stadsnätet. I vissa stadsnät betalar du också en nätavgift till själva stadsnätet för din anslutning vilket innebär att du då får två fakturor – en från din internetleverantör och en från stadsnätet.

Driftstörning bild

Driftstörningar och felsökningar

En bra regel är att du alltid ska vända dig till din internetleverantör för att felanmäla problem som uppstår. Men det är också bra att känna till att driftstörningar kan ha sitt ursprung i stadsnätet.

Nu när du vet lite mer om stadsnät vill du kanske också veta vad du bör tänka på när du väljer internetleverantör? Läs vårt blogginlägg där vi samlat en rad smarta tips om just detta!