Upptech Framtiden

Hur är det att vara kvinna i techbranschen?

I samband med rapporten Unga Kvinnor och Tech och vårt stipendium Upptech Framtiden vill vi ta tillfället i akt och belysa en av våra fantastiska kvinnor inom tech, och höra hennes perspektiv om hur det är att vara kvinna i en bransch som till största delen består av män.
27 mars 2024
Upptech Framtiden

Så tycker unga kvinnor om techbranschen!

IT/techbranschen består till största delen av män. Varför är det så få kvinnor som söker sig till tech-branschen, och vad behövs för att de ska göra det? I den här artikeln sammanfattar vi några punkter från rapporten “Unga kvinnor och Tech”.
11 mars 2024
Upptech Framtiden

Möt en vinnare av Upptech Framtiden 2023

Bredband2 vill få fler unga kvinnor att söka yrken inom tech. Därför fortsätter vi med satsningen Upptech Framtiden även i år. Det innebär att vi delar ut tre stipendier till ett värde av ca 80 000 kronor, där mottagarna av stipendiet får välja bland fem digitala techutbildningar från Beetroot Academy.
1 mars 2024
Bli säker-podden

Avsnitt 234: Akira-attacken mot Tietoevry

5-årsjubileum för Bli säker-podden! I veckans poddavsnitt går Nikka och Esse igenom vad världen vet om Akira-attacken och dess konsekvenser än så länge. De diskuterar även riskerna med det kontantfria samhället, hur organisationer ska tänka vid val av driftpartner samt vad alla myndigheter med medborgar­kontakt måste ha i åtanke på grund av det förändrade säkerhets­politiska läget.
26 jan. 2024
Mobilt

Så tecknar du nytt bredband

Behöver du teckna ett nytt bredband? Kanske ska du flytta och behöver teckna bredband via en ny leverantör. Men hur ska du gå tillväga rent praktiskt? Här kommer en enkel guide för hur du tecknar ditt nya bredband. Utan krångel och utan att du behöver ha några speciella tekniska kunskaper.
23 jan. 2024
Bli säker-podden

Avsnitt 233: Moment 22-faktor

I veckans poddavsnitt diskuterar Nikka och Esse den bästa lösningen på lösenords­hanterarnas ”moment 22”. Nikka tipsar också om en kommande lösning som tar itu med problemet på riktigt.
19 jan. 2024
Bli säker-podden

Avsnitt 232: 2FAS börjar utmana Authy

I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om varför 2FAS kan bli en lämplig ersättare till Authy lagom till Authys sorti från världens skrivbords­operativsystem. Nikka förklarar också vilka förbättringar som 2FAS behöver göra fram till dess samt vilken begränsning som 2FAS alltid kommer att ha på grund av sättet som appen synkroniserar tvåfaktors­autentiserings­hemligheterna.
12 jan. 2024
Säkerhet

Världens 30 sämsta lösenord

Varje år släpps en lista över de mest läckta lösenorden under det gångna året. Lösenord du inte vill att du eller dina nära ska använda. För att öka säkerheten på nätet arbetar vi aktivt med att upplysa och tipsa om det senaste inom digital säkerhet. Därför undrar vi, finns ditt lösenord med på listan? I så fall är det dags att byta!
9 jan. 2024
Bli säker-podden

Avsnitt 231: I spåkulan för IT-säkerhetsåret 2024

Ett nytt år är kommet. Det inleds traditions­enligt med ett poddavsnitt om vad som stundar ur ett IT-säkerhets- och integritets­perspektiv. Peter och Nikka sneglar på kalendern och tittar in i spåkulan för att servera fem profetior för IT-säkerhets­året 2024.
5 jan. 2024
Bli säker-podden

Avsnitt 230: Året som gick 2023

Årets sista poddavsnitt dedikeras traditions­enligt till att följa upp profetiorna som myntades vid årets start. Slog passkeys igenom? Reste sig Firefox ur elden? Blev det problem med push-notiser på IOS? Blev Bing bra? Skedde det några framsteg över Atlanten?
29 dec. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 229: Trådtrassel och Twitter-trubbel

I veckans avsnitt pratar Peter och Nikka om de senaste veckornas nyheter kring X (Twitter) och dess kloner. De ger Threads en avriven guldstjärneudd som beröm för att de åtminstone delvis har anammat Mastodons lösning för profil­verifiering. De pratar också om problematiken med falska säkerhets­varningar på X, samt om hur EU-kommissionen utreder huruvida X verkligen lever upp till kraven som Digital Services Act lägger på tjänster av X:s storlek.
22 dec. 2023
Bli säker-podden

Avsnitt 228: Apples och Googles molnläckor

I början av december avslöjade den amerikanska senatorn Ron Wyden att Apple och Google lämnat ut information om användarnas push-notiser. I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Nikka och Esse om avslöjandet och vilka konsekvenser det får, inte bara för push-notiser utan för all data som passerar IT-jättarnas molntjänster.
15 dec. 2023