Detta bör du tänka på när du väljer antivirusprogram

Publicerad: 4 okt. 2018

Att välja rätt antivirusprogram kan vara svårt. Men i dagens digitala klimat spelar valet en stor roll för att få ett så effektivt skydd som möjligt. Förutom att radera filer och omformatera hårddiskar kan virus nämligen få åtkomst till dina bankuppgifter och lösenord. Men det går att undvika. Så vad är viktigt att tänka på när du navigerar i antivirusdjungeln? Låt oss vägleda dig.

Fem viktiga frågor att ställa sig

Måste jag betala för ett antivirusprogram?

Det finns ett flertal säkerhetspaket som erbjuder gratisversioner. Dock är det ofta stor skillnad på vad som ingår om du betalar för ett eller ej. Med en betalversion ökar användarvänligheten, du får god support om du har frågor som berör ditt skydd eller om någonting oförutsett inträffar som du behöver hjälp med. Dessutom medföljer ett flertal funktioner och verktyg.

Med ett gratisprogram behöver man oftast använda flera olika program för att få ett heltäckande skydd. Givetvis ska man inte betala för mycket heller. Fundera på vad som är rimligt för dig och dina behov. Men kom ihåg – antiviruspaket är likt en försäkring!

Bör jag använda skydd mot spionprogram?

Spionprogram är ett allt vanligare hot idag. Därför är det viktigt att välja ett säkerhetspaket som innehåller skydd mot just spionprogram.

Är programmet kompatibelt med mitt operativsystem?

I vissa fall är antivirusprogrammen enbart kompatibla med Windows. Det är därför extra viktigt att kontrollera huruvida det antivirusprogram du vill ha även fungerar med ditt operativsystem och dina enheter.

Är programmet tillgängligt på mitt språk?

Är du i behov av att programmet finns på svenska eller något annat språk? Då kan det vara en viktig aspekt att ta i beaktning vid val av antiviruspaket. Det är nämligen inte alla antivirusprogram som erbjuder stöd för flera olika språk.

Fungerar programmet på flera enheter?

Vissa antiviruspaket erbjuder enbart licens till en enhet. Vill du använda det på flera olika enheter? Inga problem. Det finns säkerhetspaket som erbjuder flera licenser.

Läs också

Så skyddar du dig mot bankbedrägerier

Säkerhetsvärlden och dess svårtolkade begrepp

Antiviruspaket

Barns säkerhet på nätet