Barns säkerhet på nätet

Publicerad: 16 feb. 2018
säkerhet, barns säkerhet,

Har du koll på ditt barns aktiviteter på nätet? Vilka sidor och chattrum hen är med i? Internet är idag ett tillhåll för många barn och de tillbringar mer tid där än i skolan eller med familjen. Digitaliseringen medför många fantastiska ting, men som med mycket annat gäller det att ta sig an de bekymmer som råder för att göra det digitala landskapet ännu bättre.

Idag finns ett flertal sociala kanaler som YouTube, Snapchat, Kik, Momio, Ask.fm, Facebook och Instagram som erbjuder användarna möjlighet att skapa nya och fördjupa redan etablerade sociala relationer. Här kan du läsa mer om de olika plattformarna.

Redan från tidig ålder är chatt, delning av bilder och information lika självklart som när du besökte lekplatsen eller fotbollsplanen. Eftersom barnen idag är uppvuxna i en digital värld faller nyfikenheten och förståelsen naturligt.

Problemet är dock om de vet hur de bäst skyddar sig mot de svårigheter som existerar på internet.

Börja tidigt och visa intresse

Försök engagera dig i ditt barns medieanvändning. Fråga vilka som är favoritapparna, hur barnet använder dem för att sedan glida in på säkerheten för barnet. Var öppen, ärlig och naturlig.

Onda avsikter finns även på nätet

Den gamla skolan som varnar barn från att följa med, tala med eller ta emot någonting från främlingar är högst aktuell även på nätet. Lyft gärna exempel som vänförfrågningar från okända personer på sociala medier, uppmaningar om att ge ut sitt telefonnummer, personuppgifter eller bilder.

Exemplifiera gärna med att Siri 10 år, som ditt barn nyss mottagit en vänförfrågan från, i själva verket kan vara Per 61 år.

Virus och nätfiske

Har du någonsin öppnat en fil som bifogats i ett chattmeddelande eller e-post från en avsändare du inte är bekant med? Då är du troligtvis medveten om riskerna. Lär ditt barn konsekvenserna innan det är för sent. Dela gärna med dig av dina säkerhetserfarenheter på ett tydligt sätt: Varför har vi antivirusprogram? Varför är det viktigt att hålla dem uppdaterade? Vad innebär lösenordssäkerhet?

Mer om vårt Antiviruspaket hittar du här.

Kom ihåg – du kan inte ångra dig

Förklara vikten av att tänka innan man publicerar något på nätet. Så fort man publicerat, skickat, skrivit eller helt enkelt offentliggjort någonting, så kan man inte ångra sig. Oavsett om innehållet sedan raderas kan det lagras och användas i all evighet.

Nätmobbning

Siffrorna är hämtade från Friends Nätrapport 2017.

Vad kan du som vuxen göra för att minimera risken för nätmobbning?

  • Skaffa dig kunskap om de plattformar där barn träffas på nätet. Fråga ditt barn, testa själv eller sök information om de appar, spel eller sidor som ditt barn använder.

  • Var tydlig och ge realistiska exempel på beteenden på ett enkelt sätt. Inkludera nätet i det dagliga samtalet. Visa intresse för ditt barns delaktighet på nätet så kommer, förhoppningsvis, barnet lyssna på dina råd och berätta för dig om någonting inträffar.

  • Om ditt barn blivit utsatt för nätmobbning är det viktigt att poängtera att det aldrig är okej, men också att situationen går att förändra. Tydliggör att du står på barnets sida och att det inte är hens fel. Om ditt barn har utsatt andra är det däremot bra om ni pratar om vad ni kan göra för att det inte ska upprepas.

  • Även små grytor har öron. Tänk på hur du själv beter dig, skriver och kommunicerar på nätet. Barn tar gärna efter vuxnas beteende så ta chansen och bli en förebild.

  • Det är givetvis bra att ta kontakt med skolan. Det är nämligen vanligt att de inblandade går på samma skola eller till och med i samma klass. Försök hitta lösningar tillsammans.

  • Sist men inte minst är det viktigt att anmäla och ta bort det kränkande innehållet som publicerats på nätet. Men kom ihåg! Ta en skärmdump först för att sedan kunna visa vad som skrivits/publicerats.

Precis som ovanstående visar har du som vuxen person en möjlighet att göra det digitala landskapet ännu bättre. Låt oss tillsammans ta vårt ansvar som förebilder och gå ett tryggare klimat till mötes.