Så handlar du säkrare på internet

Var uppmärksam på falska SMS 

Bedragare kan skicka SMS med erbjudanden som ser ut att komma från någon av de stora butikskedjorna eller webbutikerna. Det är väldigt enkelt att förfalska avsändarnamnet i ett SMS, därför bör du vara uppmärksam på vad som faktiskt står i ett SMS. Undvik framförallt att klicka på länkar som kommer via SMS om du inte granskat dem först. 

Avslöja länkar

En länk består av två delar – en länktext, som är det som visas i mejlet, samt länkmålsidan, som är dit du faktiskt kommer om du klickar på länken. Du kan enkelt granska målsidan utan att riskera att gå in på webbsidan. På datorn håller du musmarkören över länken och på mobilen håller du fingret på länken utan att släppa. Leder länken till den förväntade webbplatsen? Om inte, låt bli att gå in på den. Om du fortfarande känner dig osäker är det bättre att logga in direkt på avsändarens hemsida istället för att klicka på länken. 

Se upp för bluffmejl från ”Postnord”  

När många svenskar väntar på paket brukar bedragare skicka bluffmejl och SMS som påstås komma från Postnord, DHL, UPS eller andra postoperatörer. I bluffmejlen hävdar bedragarna exempelvis att ditt paket har levererats och att du behöver klicka på en länk för att få mer information. Om mejlet är äkta kan du hitta all nödvändig information på postoperatörens webbplats eller app. Logga in där, utan att klicka på länkar i mejlet, och sök efter information om ditt paket. 

Var försiktig med ditt betalkortnummer  

Detta kanske verkar uppenbart, men att betalkortnummer stjäls är något som händer allt för ofta. Detta gäller inte minst under shoppinghögtider som jul och Black Friday. Då passar både bedragare och lycksökare på att sätta upp webbutiker där de låtsas sälja saker, men i själva verket bara stjäl betalkortnummer. Var därför försiktig med att knappa in dina kortuppgifter när du handlar på nätet, och handla bara på webbplatser som du litar på till 100%.  

Granska butiken innan du handlar 

Oavsett hur du betalar bör du alltid granska webbutiken innan du handlar. Alla seriösa webbutiker har tydlig information om bolaget som driver butiken, inklusive organisationsnummer och kontaktuppgifter till sin kundtjänst. Om det verkar vara svårt att få tag i kundtjänsten innan ett köp är det garanterat ännu svårare att få tag i dem ifall något krånglar. Läs också recensionerna som tidigare kunder har lämnat på oberoende recensionssajter, till exempel Prisjakt, Pricerunner och Trustpilot. 

Avslutningsvis vill vi påminna om att ifall ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant - så är det troligtvis det också.

Hur bra koll har du egentligen på digital säkerhet? Gör vårt quiz – vinn ett pris!