Undvik ID-kapningar med fyra enkla åtgärder

ID-kapning illustration

Hur skyddar du dig mot ID-kapningar idag? Kanske har du redan blivit drabbad, eller känner någon vars identitet blivit stulen på nätet? I denna artikel får du fyra konkreta tips på hur du skyddar dig mot ID-kapningar!

Med anledning av att flera stora företagsledare i Sverige drabbats av miljonstölder under sensommaren 2021 uppmanas nu Sveriges medborgare att agera i förebyggande syfte. 

En av rekommendationerna är att spärra möjligheten för obehörig ombudsregistrering, vilket var vad som drabbade företagsledarna.

Utöver spärren för obehörig ombudsregistrering finns det tre andra spärrar vi också bör aktivera för att motverka ID-kapning. Vi rekommenderar därför att du genomför följande förbättringar i denna steg-för-steg-guide:

Steg 1: Spärra obehörig ändring av folkbokföringsadress (Klicka här för att komma till spärren på Skatteverkets webbplats). Du kommer till funktionen med hjälp av Bank-ID-inloggning. Att spärra obehörig adressändring kostar ingenting.

Steg 2: Spärra obehörig ombudsregistrering (Klicka här för att komma till spärren på Skatteverkets webbplats).  Genom att spärra obehörig ombudsregistrering förhindrar du att någon obehörig ansöker om behörigheter som till exempel deklarationsombud för dig eller ditt företag. Funktionen är gratis.

Steg 3: Byt till att få myndighetsposten via en digital brevlåda (t.ex. Kivra eller Min myndighetspost). Håll koll på all viktigt post från myndigheter genom att skaffa en digital brevlåda. Då får du också information om någon försöker byta din folkbokföringsadress, eller om en kreditupplysning görs på ett köp du inte gjort själv. (Klicka här för att skaffa en digital brevlåda på Skatteverkets webbplats).

Steg 4: Aktivera ”Adresslåset” för din adress. Genom att använda adresslåset på adressändring.se kan ingen annan än du adressändra, lagra eller eftersända din post. (Klicka här för att komma till adresslåset på Adressändring.se).

Visste du detta om ID-kapningar?

ID-kapningar är ett brott som ofta sker utan att någon märker det förrän det trillar in en oväntad faktura eller någon annan otrevlig nyhet om att nu har något hänt!

Men det finns faktiskt verktyg som håller koll på dina personuppgifter åt dig och varnar dig så fort dina personuppgifter dyker upp i en läcka på nätet, innan din identitet blivit stulen. Detta verktyg kallas för ID-protection och ingår i Säkerhetspaketet F-Secure Total. Vi rekommenderar att du spanar in F-Secure Total och dess verktyg mot ID-kapningar via knappen nedan.

Till säkerhetspaketet!


Skydda dina besparingar med kunskap om bedrägerier

Tyvärr är det ju inte bara ID-kapningar en behöver skydda sig mot i dagens digitala värld. Bedrägerierna via telefon är inte heller ovanliga. Men som med det mesta kommer tryggheten via kunskap!

Läs vår artikel Bluffsamtal – så undviker du dem!

Lyssna på Bli säker-poddens rapportering om ID-kapningarna