Sociala plattformar du bör ha koll på som förälder

Publicerad: 1 mars 2018
sociala medier,

Vilka sociala plattformar finns det idag? Vilka sociala medier använder barn och unga? Vi listar de tio vanligaste som du som förälder bör ha koll på!

Vanliga sociala plattformar

YouTube

Här möts såväl gamla som unga för att titta på videoklipp. YouTube räknas idag som världens största video-sajt. Det är en sida som huvudsakligen är baserad på användargenererat innehåll. Det finns många så kallade YouTubers (användare) som livnär sig på sina klipp. En stor del av publiken består av den yngre generationen.

Snapchat

Med Snapchat kan du skicka kortare videoklipp eller bilder – så kallade snaps – som enbart syns i 1-10 sekunder innan de försvinner. Användare kan med hjälp av filter, stickers, text och ritverktyg skapa originella och roliga bilder för att sedan skicka det till sina vänner eller lägga upp på sin "story". På storyn sparas bilderna i 24 timmar innan de försvinner igen.

Kik

Är en app där man kan chatta med sina vänner. Fungerar ungefär som sms men istället för sitt telefonnummer har man ett användarnamn som avsändare.

Momio

En plattform speciellt utformad för barn. Används med syfte att chatta, dela bilder, se videoklipp och skapa outfits till sina virtuella avatarer.

ASKfm

ASKfm är en social nätverkstjänst som erbjuder användare att ställa frågor till varandra antingen med användarnamn som avsändare eller anonymt. Frågorna kan beröra vilka ämnen som helst och de är synliga för samtliga användare.

Instagram

Applikationen för den som gillar visuellt innehåll i form av bilder och kortare videoklipp. Man skapar ett nätverk med andra användare där man sedan kan ta del av varandras innehåll. Dessutom kan man kommentera och gilla andras bilder. Här finns även en direktmeddelandefunktion.

Tiktok

En videoapp där användarna kan spela in kortare videoklipp och dela med sig av dessa. Klippen ljudsätts med ljudspår som man själv kan välja ur det bibliotek som appen erbjuder. De vanligaste videoklippen består av personer som mimar och dansar till musik eller humorklipp.

Tumblr

Är en bloggplattform där användarna får möjlighet att publicera material som bilder, texter, videoklipp, länkar, citat och ljud till sin så kallade tumblelog. Användare kan följa andra användare och på så sätt får de varandras uppdateringar i sitt flöde.

Twitter

Den huvudsakliga funktionen består av att publicera – eller "twittra" – korta meddelanden som inte får överstiga 280 tecken. Dessa så kallade "tweets" visas offentligt på användarens profilsida. Sedan kan andra användare dela, kommentera eller gilla meddelandet.

Facebook

Med över två miljarder användare är Facebook en av de största sociala medier-kanalerna. På Facebook kan man bygga upp ett nätverk med hjälp av vänförfrågningar, dela bilder, text och videos med andra i sitt nätverk. Samtidigt kan man ta del av vad andra delar med sig av i sitt så kallade flöde. Man kan kommunicera med andra genom att gilla eller kommentera på vad andra publicerar. Dessutom har Facebook en chattfunktion, eventplanering och privata samt offentliga grupper som behandlar olika ämnen och intressen.

Finns det åldersgränser för att använda sociala medier? Mer om det hittar du här.