5 tips för att undvika ransomware

Publicerad: 4 okt. 2018
antivirus,

Vi har i ett tidigare inlägg beskrivit vad ransomware är för något. Därför har vi med avstamp i F-Secures kloka råd listat fem tips för hur du kan undvika att bli drabbad.

Så undviker du ransomware

1. Använd en heltäckande säkerhetslösning

Om du inte redan använder ett antivirusprogram som dels är skyddande mot redan identifierade hot från ransomware, men som även kan agera block mot nyupptäckta hot är det hög tid att göra det. Se till att den täcker samtliga enheter (Mac, PC, smartphones och surfplattor).

2. Använd rutiniserad säkerhetskopiering

För att försäkra dig om att inte gå miste om viktiga filer, bilder och videos är det viktigt att säkerhetskopiera med jämna mellanrum. Se till att spara kopiorna offline. För att säkerställa att de fungerar som de ska är det klokt att återställa dem då och då. Säkerhetskopior kan spara dig såväl tid som pengar om ransomware knackar på dörren.

3. Håll datorn uppdaterad

För att undvika ransomware är det bra att uppdatera programvaran på samtliga enheter. Om du är osäker på hur du gör detta bäst finns det olika verktyg som identifierar gamla programversioner och ger uppdateringsförslag.

4. Var selektiv med vad du klickar på

Se upp för okända e-postbilagor och framförallt ZIP-filer och Office-dokument (Word, Excel och PowerPoint). Undvik att öppna e-postbilagor från okända personer och från personer du kanske känner men som helt plötsligt skriver på ett annat språk än vad som hör till vanligheten. Har du en bra magkänsla? Följ den!

5. Inaktivera insticksprogram

Se över insticksprogrammen i webbläsaren. Inaktivera insticksprogram som du inte använder. Dessa program är nämligen de som oftast angrips. Inaktivera dem genom att gå in på webbläsarens inställningar för insticksprogram.

Läs också

Vad är ransomware?

Detta bör du tänka på när du väljer antivirusprogram

Barns säkerhet på nätet

Så skyddar du dig mot bankbedrägerier