Hård kritik mot ny överenskommelse om artikel 13

Publicerad: 8 feb. 2019

Det omdebatterade copyrightdirektivet med fokus på artikel 13 har väckt ytterligare oro, skriver Breakit. Detta efter att en ny överenskommelse mellan Frankrike och Tyskland har ägt rum.

Vi har tidigare skrivit om att man vill skärpa upphovsrättslagen i form av ett nytt copyrightdirektiv inom EU. Syftet med direktivet är att modernisera och samordna bestämmelser om upphovsrätten i en digital tidsålder. I höstas röstades direktivet igenom i EU-parlamentet, men resan har inte varit enkel.

Direktivet har mötts av stor kritik och i synnerhet med strålkastarna riktade mot artikel 11 och 13. Den förstnämnda skulle kortfattat innebära att plattformar som Google, Facebook och YouTube måste betala en “länkskatt” till publicister och mediebolag om de vill kunna länka till deras material (exempelvis nyheter). Medan den senare innebär att plattformar som Facebook och YouTube hålls ansvariga för att det material som publiceras på deras plattformar inte bryter mot upphovsrätten, vilket kommer mynna ut i att implementera "uppladdningsfilter".

Varför är detta ett problem? Här kan du läsa mer om kritiken.

Ny överenskommelse föder kritik

Sedan omröstningen i september har det pågått trilogförhandlingar mellan ministerrådet, parlamentet och kommissionen. Efter att de har kompromissat och kommit överens om detaljer kan det slutgiltiga direktivet antas i parlamentet, vilket har visat sig vara en utmaning.

Nu har det dock väckts ytterligare oro bland kritikerna till direktivet. Tyskland och Frankrike som tidigare har haft meningsskiljaktigheter om hur artikel 13 ska utformas har nu enats. Den nya utformningen innebär att fler webbsidor än vad som först var tänkt att omfattas av kravet på “uppladdningsfilter” inkluderas.

Enligt förslaget måste samtliga kommersiella och sociala plattformar som är äldre än tre år, har fler än fem miljoner unika besökare per månad eller tjänar mer än 10 miljoner euro årligen implementera ett uppladdningsfilter. Med andra ord innebär den nya överenskommelsen att det inte enbart är stora jättar som Facebook och YouTube som berörs, utan även mindre företag och startups.

Hur ställer sig Sverige till detta? Det är något som journalisten Emanuel Karlsten skildrar i artikeln “Imorgon ska Sverige försöka hålla emot ett förvärrat ‘internetfilter’ – men orkar de?”.

Nu då?

Så fort trilogförhandlingarna är över ska det återigen ske en omröstning om det färdiga förslaget i EU-parlamentet. Detta kommer troligtvis äga rum i mars eller april.

Källor och vidare läsning

Internetfilter, länkskatt och copyrightdirektiv – vad betyder det och är det verkligen så allvarligt?

Nytt EU-förslag väcker ilska – kan slå mot fler techbolag än väntat

Imorgon ska Sverige försöka hålla emot ett förvärrat ”internetfilter” – men orkar de?

Article 13 is back on – and it got worse, not better

Artikel 11 och 13 – är ni slutet på vår internetsaga?

Artikel 11 och 13 – nu är det dags igen!