Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 103: Inte så flashigt

I veckans avsnitt av Bli säker-podden bjuder Tess och Nikka på ett glatt avsnitt! Vad innebär det? Jo, goda nyheter levereras i form av att insticksprogrammet Adobe Flash:s era är förbi. Duon följer också upp förra avsnittet om innehållsförteckningar i App Store som kan komma att hjälpa även Androidanvändare. Dessutom årets första patch-tisdag!
15 jan. 2021
Säkerhet

8 tips för att skapa säkra lösenord

Medvetenheten kring starka lösenord är hög. Trots det är det få som använder sig av det och istället skapar korta och enkla lösenord. Men hur bör du tänka när du ska skapa ett säkert lösenord? Slumpa ditt lösenord Ditt lösenord bör innehålla minst tolv tecken och skrivas i en slumpmässig följd. Om du hellre föredrar ...
11 jan. 2021
Gott och blandat

Mjuta zoombombaren – här kommer nyordslistan!

Nytt år, nya tweets eller vad är det en brukar säga? För att hänga med i lingot gäller det  att hålla ordförrådet uppdaterat. Inte minst på sociala medier där nya trendiga ord och uttryck bokstavligt talat flödar. I senaste upplagan av Institutet för språk och folkminnens nyordslista från 2020 benar vi ut några mer eller mindre självförklarande nya ord. 
11 jan. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 102: Apples integritets­värnande innehålls­förteckningar

I veckans poddavsnitt pratar Tess och Nikka om att apputvecklare i App Store inte längre kan gömma obekväm information i långa integritetspolicyer. Dessutom är snabba nyheter tillbaka med allt från cyberattacker till gamla Androiders räddare i nöden.
8 jan. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 101: Nyårsavsnittet 2021

I veckans poddavsnitt plockar Tess och Nikka återigen fram spåkulan och siar om vad det nya året kan bjuda på. I samma anda som förra året presenterar de fem spaningar om allt från Windows 10X och förbättrat Android-underhåll till förvirrande inloggningsmetoder.
4 jan. 2021
Gott och blandat

Året på internet 2020

Många är vi som nypt oss i armen för att se om året bara varit en utdragen mardröm. Så hur vet vi att året 2020 var på riktigt? Jo, med hjälp av en tidslinje över några intressanta internethändelser. Så i hoppfull anda gör vi oss nu redo för det nya året och gör en positiv återblick till året som gått!
30 dec. 2020
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 100: Vad hände 2020?

Bli säker-podden fyller 100 avsnitt! Det firar vi med ett spännande samtal kring det gångna årets spaningar och spådomar. Blev det som Tess och Nikka trott? Vi tar dig tillbaka till framtidsspaningarna och reder ut hur det faktiskt blev. Trevlig jubileumslyssning!
29 dec. 2020
Gott och blandatTips & Trix

Förgyll julen med 5 digitala tips!

Julen nalkas om än i en annorlunda kostym än vad vi vanligtvis brukar möta den. Det går inte att bortse från att liksom året i övrigt så blir det en speciell jul för många av oss. Med restriktioner, social distansering och ett mått av osäkerhet inför hur vi ska fira julen kommer här ett par tips för att ändå få till den där varma och glada julkänslan!
21 dec. 2020
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 99: Censurerad information kan återskapas

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Tess och Nikka om ett nytt program som får tankarna att gå till C.S.I. Med programmet Depix går det nämligen att återställa text som censurerats genom pixelering! Hur fungerar det och hur kan du censurera ditt innehåll på ett säkrare sätt?
18 dec. 2020
Gott och blandat

Vad gör vi egentligen på internet?

Vad gör vi egentligen på internet? Det har vi fått svaret på i en purfärsk rapport från Internetstiftelsen, nu är nämligen rapporten Svenskarna och internet 2020 släppt!
17 dec. 2020
Gott och blandat

Det här googlade vi mest 2020

Vad är det en brukar säga – året är inte slut förrän Google har släppt sin årliga rapport över de mest populära sökningarna? Och nu är Google:s trendrapport äntligen här! Detta googlade vi mest under 2020.
15 dec. 2020
Källkritik

Så källgranskar du på nätet

Vad är sant eller falskt? Fakta eller rykte? Vi har gått från att få information från tryckta medier till ett innehåll som i större grad är föränderligt. Internet har blivit mänsklighetens centrum för kunskapsinhämtning, nyhetsförmedling och opinionsbildning. Journalistikens traditionella makthavarroll som granskare har förändrats, vilket gör att information samlas på en jämlik nivå – det sanna, det falska och ryktena, sida vid sida. 
14 dec. 2020