Fem digitala påskägg som du kan öppna i påsk!

Publicerad: 1 apr. 2021
Spel, Filmer,
Påsk

Alla påskägg är inte fyllda av sötsaker i form av marsipanägg och chokladpåskharar. Ibland är påskägg fyllda med helt andra överraskningar. Vi pratar givetvis om de digitala påskäggen i filmer, dator- och tv-spel. I denna artikel tipsar vi om några av spel- och filmvärldens stora mysterier. Obs! Spoilers.

Först och främst kanske vi behöver påminna oss om vad ett digitalt påskägg är. Som namnet antyder är det något som gömts (jakten på påskägg känner ju de flesta till) och som innehåller någon form av överraskning. 

I spelens värld behöver spelaren ofta genomföra en rad uppgifter för att komma åt påskägget, det kan vara att besöka olika karaktärer i ett spel för att få en ledtråd från varje konversation. Eller så kan påskägget finnas bakom en dold dörr utan någon som helst ledtråd.

Likadant gäller för film, här behöver tittaren vara uppmärksam på vad som syns både i för- och bakgrunden. Ett exempel på detta är filmen Fight Club av David Fincher. Det sägs nämligen att varje scen genom hela filmen innehåller en Starbucksmugg. Ibland behöver ett påskägg inte vara mer än en mugg med kaffe. Men i varje scen! Är det inte på sätt och vis ganska överraskande?

Diablo 2

I Blizzards klassiska spel Diablo 2 kan du öppna en portal till en hemlig plats som kallas “The cow level”. På andra sidan portalen hamnar du i “The Moo Moo Farm” som är fylld av ilskna kor med hillebarder. Detta påskägg blev ett effektivt sätt för många spelare att samla på sig rikedomar. Det blev faktiskt så populärt att i uppföljaren, Diablo 3, kan spelaren trots meddelanden om att det inte finns en "Cow level" ta sig genom en liknande portal till en plats kallad “Not the cow level” som givetvis innehåller samma ilskna kor. Om kossorna muar medan de jagar runt dig med sina enorma yxor? Det kan du ge dig på!

Grand Theft Auto V

Kanske finns det ingen spelserie som har så många påskägg som Grand Theft Auto. Bara i det senaste spelet GTA V har det hittills upptäckts 29 stycken digitala påskägg. Ett av dem är ett väl dolt påskägg som bara är synligt om spelaren befinner sig på en viss plats, vid en specifik tidpunkt och enbart när det regnar. Som om inte det var nog så behöver spelaren ha klarat 100 % av spelets handling. Vad är det då du kan få se om du lyckas få till allt detta? Jo ett flygande tefat!

Med tanke på den stora mängden påskägg som dykt upp i spelserien under åren kan en dock fråga sig om de fortfarande kan klassas som påskägg?

Raiders of the Lost Ark

Inte sällan är påskägg inom spel och filmer små dolda skämt eller referenser till annan populärkultur. Ta Indiana Jones Raiders of the Lost Ark till exempel. Filmens regissör Steven Spielberg och filmens manusförfattare George Lucas har många storfilmer sinsemellan. De är också goda vänner. Därför är det kanske inte så konstigt att karaktärer som R2D2 och C3PO från Star Wars dyker upp i form av inristade hieroglyfer i en guldpanel i Indiana Jones Raiders of the Lost Ark. Detta är bara ett av många påskägg som duon bjuder på. Se om du känner igen fler från klippet ovan.

Toy Story och The Shining

Att de familjevänliga familjerna från Pixar skulle ha en koppling till den klassiska Skräckfilmen The Shining låter väl ganska överraskande? Bra, då kommer du gilla de här påskäggen! Skaparna från Pixar har nämligen tagit i ordentligt med referenser till Stanley Kubricks klassiska skräckis The Shining. Från mattor i samma mönster till återkommande sifferkombinationer, repliker och karaktärer så har du här en hel del påskägg att bita i. Sanningen är den att Toy Story inte är den enda Pixar-filmen i vilken det gömts små skinande ägg…

Fight Club

Ja, inte skulle vi väl nämna Fight Club utan att ha med även ett klipp från detta påskägg? Och om vi tror på filmens skapare David Fincher så ska det alltså finnas med en Starbucksmugg i varje scen. Något vi inte kan bekräfta på grund av… Ja, den första regeln i Fight Club. “Du pratar inte…” Ah okej, du hade koll på den. Ta då en titt på klippet ovan och bilda dig en egen uppfattning om detta omtalade påskägg.

Ps. Någon kallade det också för produktplacering, men vore det inte det lite “out of character”?