
Gott och blandat
Grooming på nätet – det här kan du som förälder göra
Grooming kommer från engelskans ord för förbereda eller forma. I Sverige har ordet kommit att beskriva förloppet när en person tar kontakt för att forma eller förbereda ett sexuellt utnyttjande. I denna artikel kommer vi att fokusera på grooming som riktas mot barn på nätet och vad du som förälder kan göra och bör känna till.
Bli säker-podden
Avsnitt 111: Gratis är gott, eller?
Podduon är tillbaka med ännu ett GRATIS poddavsnitt, denna gången diskuterar de uttrycket “Om du inte betalar för en tjänst – då är det du som är produkten!” Och frågan är: Är gratis gott? Och vad är anledningen till att tjänster är gratis? Har det möjligen med din integritet att göra? Vi säger grattis till dig som lyssnare för all denna GRATIS information. Trevlig lyssning!
Bli säker-podden
Avsnitt 110: Tom Cruise är inte veckans gäst
Har du nyligen sett Tom Cruise i olika videoklipp där han golfar, pratar om sitt möte med Michail Gorbatjov och trollar bort ett mynt? Svaret på den frågan är nej! För trots att det ser ut som Tom Cruise, låter som Tom Cruise och fullständigt utstrålar Tom Cruise. Så är det inte det. Säg hej till AI-genererad deepfake-teknologi!

Bli säker-podden
Avsnitt 109: SecurityLifeHacks
Denna vecka hör du ett specialavsnitt av Bli säker-podden! Podden gästas nämligen av Sanne Femling och Caroline Lendowski som driver kontot SecurityLifeHacks på Instagram. Dessutom hör du Nikkas snabba nyheter om bland annat Clubhouse och Samsungs kommande säkerhetsuppdateringar.

Gott och blandatTips & Trix
Topp 5 bästa blogginläggen för en bättre digital upplevelse
Från att öka hållbarheten i dina digitala prylar och byta WiFi-lösenord, till säkerhet och lösenord att undvika. Här kommer fem blogginlägg som gör din upplevelse på nätet säkrare, stabilare och smidigare! Är du redo att ta ditt surfande till nästa nivå?

Gott och blandatTips & Trix
Avslöja bedragare med Google bildsök
Användandet av stulna bilder är vanligt förekommande i bedrägerier. Bilder stjäls för att skapa falska användarprofiler och lura till sig information, pengar och privata bilder. För att undvika att själv drabbas ska du få lära dig att avslöja bedragare med Google bildsök!
Bli säker-podden
Avsnitt 108: Lastpass fall och IT-jättarnas utmanare
Varför är Nikka sur och besviken? Hur lyder olycksbluffen på Facebook? Kan IT-jättarna Microsoft och Apple utmana i valet av lösenordshanterare? Detta och mycket mer får du svaren på i veckans avsnitt av Bli säker-podden!
Bli säker-podden
Avsnitt 107: Why Would You Put That on the Internet?
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Tess och Nikka om allt från Clubhouse till kaustiksoda. Duon reder ut varför inbjudningar till det sociala mediet Clubhouse kan vara problematiskt och kommer med en uppmaning om försiktighet. Och så det stora ämnet: Ett hackat vattenverk i USA får duon att ställa sig frågan; why would you put that on the internet?

Gott och blandat
Tre techkvinnor som förändrat ditt surfande!
Känner du igen namnen Radia Perlman, Mary Wilkes och Annica Tiger? Var och en har bidragit till det uppkopplade samhälle vi har idag. Från internets hörnsten till hemdatorn och hemsidorna du besöker. Detta är tre kvinnor inom IT som du bör känna till!

Tips & Trix
Hur byter jag lösenord på mitt WiFi?
Har du glömt bort ditt WiFi-lösenord och behöver byta? Finns ditt lösenord med på senaste listan över de mest läckta lösenorden? Det kan finnas flera anledningar till varför du vill byta lösenord till ditt trådlösa nätverk. Därför ska vi i denna guide visa hur du byter lösenord på ditt WiFi!
Bli säker-podden
Avsnitt 106: Avslöja historieomskrivning
I veckans avsnitt av Bli säker-podden lär du dig att avslöja försök till historieomskrivning. Dessutom får du reda på varför du aldrig ska lita på en skärmdump av en hemsida. Vrid upp volymen Watson, du ska nu få en lektion i digitalt detektivarbete!
Bli säker-podden
Avsnitt 105: Bedrägliga bilder
I veckans poddavsnitt pratar Tess och Nikka om hur stulna bilder utnyttjas av nätbedragare på alla möjliga sätt. Falska nätdejtingprofiler och påhittade produktrecensioner är bara två exempel på hur bilderna används. Vad kan du göra för att se igenom bedrägerierna?