Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 141: Ingenting försvinner, allt finns kvar

Idag har de flesta meddelandeapparna en funktion som raderar meddelanden automatiskt efter en viss tid. Podduon Tess Hamark och årets säkerhetsprofil Karl Emil Nikka diskuterar allt från Kickstarter-projektet 4Privacy till snabba nyheter om utpressargänget Black Matter, Android 8.1 och statistik för hårddiskars hållbarhet.
5 nov. 2021
Tips & TrixGott och blandat

Hjälp en anhörig till ett uppkopplat liv

Har du en släkting som du tror skulle kunna höja sin livsstandard med hjälp av lite mer kunskap om internet och teknik? En senior som du tycker har användning av digitala tjänster och verktyg? I denna artikel hjälper vi dig, hjälpa din släkting, till ett uppkopplat och enklare liv. På ett lättsmält sätt!
4 nov. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 140: Säkrare trådlösa nätverk

Hur står sig våra sju tips för ett säkrare hemnätverk från förra året? I veckans avsnitt blickar podduon tillbaka till avsnitt 32 av Bli säker-podden och granskar ifall dessa tips fortfarande gäller eller behöver revideras.
1 nov. 2021
foto på utspilld spaghetti i en diskho.
Gott och blandat

Creepypastan – internets egen spökhistoria

Vet du vad en creepypasta är för något? Inte det. Då ska vi förklara detta kusliga internetfenomen för dig. Vågar du läsa ända till slutet av artikeln?
22 okt. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 139: Antivirus i routern

Varför marknadsförs konsumentroutrar idag som om de hade ett heltäckande inbyggt antivirus? Och stämmer löftena i reklamen? Nja, det ska visa sig vara en väl optimistisk syn på det hela. Om detta och mycket med hör du i Bli säker-podden med Bredband2:s Tess Hamark och årets svenska säkerhetsprofil Karl Emil Nikka.
22 okt. 2021
En tidsresa i skapande av internet
Gott och blandat

Så utvecklades internet – en tidsresa i miniformat

Har du koll på internets födelse och vägen dit? I denna artikel tar vi dig med på en resa i tiden, från de första stapplande digitala stegen mot det internet som vi använder idag.
21 okt. 2021
Bilden visar en illustration över en ö där berggrunden under ytan symboliserar den djupa webben och darknet.
Gott och blandat

Vad är the deep web och darknet?

Du har säkert stött på orden deep web, darknet eller det dolda nätet någon gång. Men har du koll på vad begreppen egentligen betyder och vad som ryms inom dem? I denna artikel reder vi ut begreppen deep web, darknet, surface web och ger dig en överblick av webben som existerar i det dolda.
19 okt. 2021
Säkerhet

Tänk säkert

För fjärde året i rad anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen “Tänk säkert”-kampanjen. Syftet med initiativet är att öka medvetenheten och kunskapen kring informationssäkerhet.
19 okt. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 138: Mörka mönster

Att bedragare titt som tätt får oss att installera skadeprogram på våra datorer är ingen hemlighet. Men hur gör dessa angripare för att lyckas med detta lömska lur? Det och mycket mer får du reda på i veckans avsnitt av Bli säker-podden.
15 okt. 2021
Digital trygghetsvärd
Gaming

Möt Gustav – den digitala trygghetsvärden

När tävlingsnerverna är på helspänn kan det gå hett till inom e-sport och gränsen för vad som är okej att säga kan suddas ut. I denna artikel möter vi Gustav Reimers Österby, en av de digitala trygghetsvärdarna som under Skol-SM i e-sport finns tillgänglig för samtalsstöd åt barn och unga.
14 okt. 2021
Artificiell intelligens
Gott och blandat

Vad är Artificiell Intelligens?

I denna artikel får du en enkel förklaring till vad artificiell intelligens är, hur det används idag och vad du bör känna till om dess framtid.
8 okt. 2021
Bli säker 2020
Bli säker-podden

Avsnitt 137: Facebook drog ur sladden

Vad var det som hände när Facebook, Instagram och Whatsapp gick ner i måndagskväll? Detta och mycket mer hör du podduon diskutera i veckans avsnitt av Bli säker-podden!
8 okt. 2021