Så hittar du din publika och lokala IP-adress

Publicerad: 10 feb. 2022
ip-adress, Guide,

Behöver du leta fram din lokala eller publika IP-adress? Vi visar hur du går tillväga oavsett om du använder dig av Mac OS eller Windows. Med denna steg-för-steg-guide hittar du dina lokala och publika IP-adresser på nolltid. Dessutom förklarar vi skillnaden mellan dem.

Skillnaden mellan lokal och publik IP-adress

Innan vi börjar är det bäst att klargöra följande: i denna artikeln gör vi skillnad på lokala IP-adresser och publika IP-adresser. Det är egentligen samma typ av IP-adress (IPv4) men olika beroende på situation. Det vill säga om den används lokalt eller publikt.

Det här är en lokal IP-adress

Lokala IP-adresser delas ut av din router till enheter (datorer och skrivare med mera) i ditt lokala nätverk. Detta för att enheterna inom det lokala nätverket ska kunna kommunicera med varandra.

En minnesregel är att den lokala IP-adressen används inom det lokala nätverket ofta förkortat LAN som i Local Area Network.

Det här är en publik IP-adress 

En publik IP-adress är den IP-adress som internetoperatören tilldelar din router. Den IP-adressen delar alla enheter i ditt lokala nätverk när de ansluter över internet eller WAN, Wide Area Network, som det också kallas.

Leta upp din lokala IP-adress på en Windows-dator

1. Klicka i sökfältet längst ner till vänster på skärmen.

2. Skriv in CMD och tryck på enter.

3. Skriv ipconfig och tryck på enter.

4. Din lokala IP-adress står angiven efter IPV4-adress och kan se ut ungefär så här: 192.168.1.104

Leta upp din lokala IP-adress med Mac-dator

1. Klicka på äpplet uppe till vänster och välj Systeminställningar

2. Klicka på ikonen för Nätverk.

3. Klicka på Avancerat

4. Välj fliken TCP/IP och du ska nu se din Lokala IP-adress vilken uppges som IPV4-adress och kan se ut ungefär så här: 192.168.1.10 (Observera att adressen på bilden är redigerad och visas därför enbart med nollor.)

Så hittar du din publika IP-adress

Att leta upp din publika IP-adress är snäppet lättare. Allt du behöver göra är att gå till sökmotorn Google och söka på My Ip eller klicka här så kommer du dit automatiskt. Det första sökresultatet visar din publika IP och kan se ut ungefär så här: 104.26.2.25