Vad är en CG-NAT-adress och hur hittar jag den?

Publicerad: 21 feb. 2022
tips & trix,

I vår artikel Så hittar du din publika och lokala IP-adress redde vi ut frågetecknen kring olika typer av IP-adresser och hur du hittar dem. I denna artikel förklarar vi vad en CG-NAT-adress är och var du ser om du har en sådan.

Detta är en CG-NAT-adress

Visste du att alla publika IP-adresser (alltså adressen som din router använder för att ansluta dig till internet med) inte är unika? Detta beror på att publika IPv4-adresser är en bristvara. Samtidigt behöver alla en publik IP-adress för att kunna använda internet. Därför har en del internetleverantörer löst problemet genom att låta kunder dela samma publika IP-adress genom en så kallad CG-NAT (Carrier-grade Network Adress Translation).

Hur fungerar CG-NAT?

Något förenklat kan man säga att din dator tilldelas en lokal IP-adress av din router, som i sin tur tilldelas en CG-NAT-adress av internetleverantören. När du sedan ska koppla upp dig mot internet ansluter din router till en CG-NAT-router som översätter din CG-NAT-adress till en delad publik IP-adress. Denna delade publika IP-adress får alla som kopplar upp sig mot samma CG-NAT-router.

Föreställ dig tre stycken floder som flyter samman vid en punkt (CG-NAT-routern) och kommer ut som en enda flod på andra sidan punkten.


Flod 1: 100.64.0.1 →

Flod 2: 100.64.0.2 →    (CG-NAT-punkten) → 87.87.87.87 → Internet

Flod 3: 100.64.0.3 →

Så hittar du din CG-NAT-adress

Först behöver du få tillgång till din router. Detta gör du genom att logga in på din router med hjälp av din Gateway-adress. Denna hittar du ofta på baksidan/undersidan av routern. Står din Gateway-adress inte under routern? Då kan du hitta den genom att använda dig av samma knep som när du letar fram din lokala IP-adress enligt denna guide.

Gateway-adressen ser ofta så här: 192.168.10.1

Adressen du hittar under Gateway är den du skriver in i adressfältet i din webbläsare. Då kommer du till en inloggningssida för din router. Du uppger användarnamn och lösenord, även dessa finns oftast på din routers baksida eller undersida. Gör de inte det kan du använda dig av vår lista över vanliga routertillverkares inloggningsuppgifter.

Väl inne i routerns inställningar letar du dig fram till information om WAN (Wide Are Network) och här borde din CG-NAT-adress stå. 

Dessa adresser befinner sig i ett spann som sträcker sig från 100.64.0.0 till 100.127.255.255. Och du bör därför kunna känna igen den lätt.

Vidare läsning

Vill du lära dig mer om IP-adresser så ska du läsa vår artikel om Hur du hittar din publika och lokala IP-adress.