Vad gör vi egentligen på internet?

Vad gör vi egentligen på internet? Det har vi fått svaret på i en purfärsk rapport från Internetstiftelsen, nu är nämligen rapporten Svenskarna och internet 2020 släppt!

Att detta är en mycket intressant rapport för oss på Bredband2 kommer troligtvis inte som en chock, men visste du att den kan vara intressant för alla som har en uppkoppling? Jodå, så är det faktiskt. Och för att göra det smidigt så har vi här plockat russinen ur kakan för dig att åtnjuta!

Mormor surfar som aldrig förr!

Visste du att vår störst växande grupp av internetanvändare under det gångna året är våra pensionärer? Det är sant! Och det är hos de äldsta, i åldern 76+, som vi återfinner 9 % av de nya internetanvändarna. Pensionärer är också den grupp som ökat sin närvaro på sociala medier mest sedan 2019. Deras användande av sociala medier har gått upp med hela 11 %. Kan det ha att göra med att minska distanseringen till barn och barnbarn? Det är inte helt osannolikt och detta kommer vi återkomma till längre ner i artikeln.

Även hos de äldre smattrar alltså tangentborden i jakt på social interaktion, nyheter och prylar. Exempelvis kan vi se att 60 % av de som är 76+ har e-handlat något under pandemin, och 8 % gjorde det för första gången. Framförallt är det dock den digitala vården som lockat till större användning av internet bland de äldre. Sju av tio i åldern 76+ har nämligen nyttjat någon form av digital vårdtjänst under året.

De digitala fritidsgårdarna Snapchat, Instagram och TikTok?

Det kan dock komma att dröja innan vi hittar de äldre på appar som TikTok. Appen som främst används för att skapa och dela videos och livesändningar har sin störst växande grupp hos barn i åldern 12-15 år. Enligt undersökningen tidigare i år uppgav sju av tio att de använde TikTok. Det är en ökning från 28 % till 71 % enligt Internetstiftelsens presentation av årets rapport! Det populäraste sociala mediet för åldersgruppen är dock Snapchat med 86 % användare, följt av Instagram med 75 % i samma åldersgrupp. Så om du undrar vad ungdomarna gör nu för tiden, så är detta en del av svaret.

Familjeträffar har digitaliserats.

Något som har blivit allt mer aktuellt är sociala aktiviteter på nätet, vilket inte är konstigt med tanke på rådande restriktioner. Att närvara på digitala bröllop, dop eller andra högtider har dock inte riktigt fått fäste. Däremot har både digitala familjeträffar och kulturevenemang som sänds live fått ett ökat intresse. Nästan hälften, 45 %, av internetanvändarna i storstäderna har haft en digital träff med familj och släktingar under pandemin. På landsbygden var siffran något lägre med 28 %. Vad skillnaden beror på kan vi inte dra några direkta slutsatser om men att videochattandet med familj och äldre släktingar ökat finner vi troligtvis svaret på i pandemin. 

Om just släktträffar och digitala familjemöten blir något som kommer att fortsätta i större utsträckning efter pandemin låter vi vara osagt. Däremot visar det sig i rapporten att när det kommer till att arbeta hemifrån med hjälp av digitala mötestjänster så uppger 90 % av de som arbetat hemma att de vill fortsätta med det i någon form.

Studenter löper störst risk att utsättas för bedrägeriförsök.

Med allt detta internetanvändande måste väl också ett och annat bedrägeriförsök inträffat, tänker kanske du? I så fall tänker du helt rätt. Visste du till exempel att studenter är den grupp som blir mest utsatta för bedrägeriförsök på nätet? Var femte student har under året stött på någon form av digitalt bedrägeri. 

På Bredband2 tar vi våra användares trygghet på stort allvar, det är bland annat därför vi gör Bli säker-podden om just säkerhet på internet varje vecka. Intressant att notera från rapporten är att studenterna utsatts för bedrägeriförsök, det vill säga, många har kunnat upptäcka hotet och undvika att gå i fällan. Det visar på vikten av kunskap för att skydda sig på nätet. Vill du lära dig mer om hur du bäst skyddar dig på internet har vi flera guider om vad du bör tänka på för att själv inte bli drabbad. För även om studenter var den grupp som i störst utsträckning utsattes för bedrägeriförsök så ser vi att säkerhetshoten på nätet drabbar alla. Mer om detta och annan intressant statistik hittar du i hela rapporten från Internetstiftelsen här

Läs också

Ta del av våra guider för hur du skyddar dig mot säkerhetsrisker på nätet här.

Läs våra säkerhetstips för dig som studerar.