Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Vad är nätneutralitet?

Publicerad: 06 feb, 2017
Kategori: ,
Vad är nätneutralitet?

Nätneutralitet är ett omtalat och aktuellt ämne. Det har pratats mycket om nätneutralitet i världen senaste åren, men vad innebär det egentligen och varför är det viktigt? Vi har listat de viktigaste aspekterna som är värda att förstå för både företag och privatpersoner om nätneutralitet.

Vad betyder nätneutralitet?
Nätneutralitet är en princip som bygger på att all trafik på Internet ska behandlas lika av oss internetleverantörer, oavsett vart den ska eller vart den kommer ifrån. I praktiken innebär detta att behandla alla webbplatser och tjänster på nätet likvärdigt, oavsett innehåll, utan att exempelvis prioritera, blockera eller medvetet göra vissa tjänster långsammare. Att ta ut högre avgifter för att nå vissa tjänster är också ett exempel som anses bryta mot nätneutraliteten.  

Vad säger lagen?
Lagar om nätneutralitet har funnits inom EU ett par år, under 2016 förtydligades lagen av EU-myndigheten BERECs nya riktlinjer, som kompletterar och förtydligar tidigare regler om nätneutralitet.

Varför är nätneutralitet viktigt?
Grunden är egentligen väldigt enkel: ett öppet Internet ger människor runt om i världen tillgång till ett stort utbud av informationskällor och möjligheten att kommunicera fritt. Rätten att ha en åsikt och uttrycka den i tal, skrift eller bild är en av FN:s mänskliga rättigheter. Den demokratiska aspekten med ett öppet och neutralt internet är därför stor.

I de värsta fallen handlar trafikstyrningen på internet om ren censur. Ett av de mest omtalade exemplen är The Great Firewall of China som hindrar kinesiska internetanvändare att använda ett stort antal internationella tjänster. Nordkorea är ett annat exempel där statliga tjänster prioriteras. Senast har vi president Trump i USA som är en tydlig motståndare till nätneutralitet. Han har initierat förändringar under sin första vecka genom amerikanska telekommunikationsmyndigheten FCC som innebar en total kursomläggning för myndigheten.

För konkurrenssituationen är nätneutralitet extra viktigt. Förr i tiden hade ofta samma företag kontroll över både infrastruktur och tjänster, som i de traditionella telenäten. Det var nästintill omöjligt att på samma villkor lansera samma typer av tjänster och priserna var skyhöga (något som finns kvar i många länder än idag).

Hur påverkas företag av nätneutralitet?
Ett företag kan påverkas på olika sätt beroende på vilken bransch man är verksam inom och vilka produkter eller tjänster man säljer.

Om nätneutralitet inte hade funnits så hade exempelvis vi internetleverantörer kunnat blockera eller försämra konkurrenternas tjänster så att våra egna fungerar bättre. Detta hade naturligtvis kunnat påverka företagets val av internettjänst avsevärt och gjort inköpen mycket dyrare och kvaliteten sämre. Om ditt företag vill ta fram en konkurrent till Spotify och får höra att Sverige har infört en lag som låter oss prioritera Spotifys trafik före andras. Hur lätt kommer det att vara för ditt bolag att växa? Kommer konkurrensen vara på lika villkor?

Vad händer om några dominerande aktörer kommer överens om att vissa innehållsleverantörer, som kanske betalar mer prioriteras framför de som inte gör det? Exempelvis att Expressen .se fungerar mycket smidigare än Aftonbladet.se eller tvätom. Det finns därför oändligt med scenarier på hur ett företag kan påverkas av nätneutralitet.

Hur ställer Bredband2 sig i frågan?
En föregångare till dagens diskussioner om nätneutralitet går faktiskt att spåra mer än 150 år tillbaka i tiden. I en amerikansk lag från 1860, Pacific Telegraph Act. Vi på Bredband2 kommer från Sveriges Öppna Stadsnät modell som innebär att användaren har möjlighet att själv välja internetleverantör, istället för att endast kunna välja en. Det är skillnad mellan att själv kunna välja en exklusiv lösning jämfört med att bli tvingad till något.
Idag, efter att många konkurrenter både i Sverige och utanför gränserna har prioriterat trafik och censurerat internet, så brinner vår övertygelse ännu klarare. Vi tror på och lever för ett fritt och öppet internet där vi människor kan vara fria att leva våra liv. Naturligtvis är internet idag långt ifrån perfekt och vi måste lösa många utmaningar för att nå dit, men att bygga murar är inte rätt väg att gå. Det blir självklart svårt att implementera lokala lagar på något så globalt som internet, men vi löser det, ge det lite tid bara. Vi har bara börjat. Vi på Bredband2 är optimistiska och är inte intresserade av vinster på bekostnad av användarnas frihet.

Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”

Benjamin Franklin

Dela med dina vänner