Vad är skillnaden mellan fast bredband och mobilt bredband?

Att ha koll på dagens stora utbud av internettjänster är inte en självklarhet. Därför ska du i denna artikel få lära dig mer om bredband och dess två vanligaste varianter – det mobila bredbandet och det fasta bredbandet. Häng med!

Vad är ett bredband?

Bredband är en teknik som möjliggör åtkomst till internet, vilket i folkmun brukar kallas för internetuppkoppling. Det är via bredbandet som ditt datornätverk hemma (dator, router, smartphone, surfplatta med mera) kan ansluta till det globala nätverket vi kallar för internet. 

Bredband kommer i olika former men två av de vanligaste varianterna idag är fast bredband med internetåtkomst via ett fibernät, i folkmun kallat stadsnät. Och mobilt bredband med internetåtkomsten via mobilnäten 4G och 5G. 

Vad är ett fast bredband?

Ett fast bredband registreras på en specifik bostad- eller fastighetsadress och är därför låst till just den adressen. De allra flesta fasta bredband idag är så kallade fiberbredband som ansluter dig till internet via ett fibernät, det krävs alltså en fysisk anslutning mellan din fastighet och fibernätet. I vår jämförelse nedan är det just bredband via fiber som vi har i åtanke.

Vad är ett mobilt bredband?

Ett mobilt bredband är registrerat på en person, vilket gör att du kan bära med dig ditt bredband var du vill, så länge du befinner dig inom täckningsområdet för ett mobilnät så som 4G eller 5G-nät. Det mobila bredbandet behöver alltså koppla upp dina enheter (dator, smartphone eller surfplatta) mot en mobilmast för att du ska få åtkomst till internet.  

Ska du välja ett fast bredband eller ett mobilt bredband? På Bredband2 är vi övertygade om att det är användarens/kundens behov som styr vilket bredband som passar bäst. Detta gäller för såväl hastigheten på bredbandet som för om det ska vara mobilt eller fast. Ställ dig följande frågor: 

  • Är det viktigt att kunna bära med dig bredbandet för jobb på en annan plats eller under vistelser bortom hemmet? Då är det ett mobilt bredband du behöver! 
     

  • Är det viktigare att ha en snabb och stabil uppkoppling i hemmet? Då är det fasta bredbandet via fiber för dig.

Psst. Det går att ha både och, om du behöver en fast uppkoppling i hemmet och ett bärbart att ta med dig när du är på språng.

För och nackdelar med fast och mobilt bredband?

Ett fast bredband över fiber har en betydligt högre kapacitet när det kommer till hastighet och är i de allra flesta fall också stabilare än ett mobilt bredband. Det är dock inte bärbart. 

Det mobila bredbandet gör att du kan ta med dig din internetuppkoppling överallt där det finns ett mobilnät. Men är alltså inte lika snabbt eller stabilt som ett fast bredband. 

När du har bestämt dig för vilket bredband du behöver är det dags att se till vilket behov du har i form av hastighet. De allra flesta internetleverantörer erbjuder en mängd olika hastigheter på så väl fasta fiberbredband som på mobila bredband.  

På Bredband2 har vi valt att skriva en kort förklarande text för vad alla våra hastigheter täcker för behov.  

Exempel på 100/Mbit fiberbredband: Perfekt för dig som vill streama film, spela spel och lyssna på musik utan problem. Tillräckligt mycket kräm i linan för dina behov, helt enkelt. 

Exempel på 500/Mbit fiberbredband: Fullt hus och bråk om linan är såklart trist. Lite mer än lagom passar dig som delar uppkoppling med flera personer i hushållet. 

Vill du se fler hastigheter vi erbjuder för fast bredband via fiber på just din adress kan du använda sökfältet på vår startsida

Lycka till i valet av bredband! 

Vidareläsning 

Är internet, WiFi och bredband samma sak?

Så felsöker du bredbandshastigheten

Så hittar du din publika och lokala IP-adress

Så söker du på internet!