Så skyddar du dig mot falska nyheter på Facebook!

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om varför källkritik är viktigt. Vikten av att kunna tänka källkritiskt är särskilt stor på sociala medier. Användningen av sociala medier ökar varje år och i Sverige använder hela 77% av alla internetanvändare sociala medier. Facebook är störst i Sverige och 70% av svenskarna använder kanalen dagligen. Instagram är den snabbast växande kanalen och 40% av svenskarna använder plattformen idag.

Idag kan användare med ett fåtal klick dela och sprida i princip vilken information som helst helt okontrollerat i sociala medier. Facebook fick under år 2016 en storm av kritik för att falska nyheter spreds på kanalen. Nu har företaget tagit kritiken på allvar och har infört en rad funktioner som ska förhindra spridningen av falska nyheter.

I mars i år infördes en ny faktagransknings-funktion som låter användarna anmäla artiklar med tvivelaktigt innehåll som sedan granskas av externa faktagransknings-sajter och journalister. Anmälda artiklar och inlägg märks tydligt ut med syftet att få användare att uppmärksamma inläggen och tänka en extra gång innan de delar vidare. Anmälda inlägg kan heller inte användas i annonser eller sponsras och kommer att hamna lägre ner i nyhetsflödet.

Facebook har också lanserat en guide som ska hjälpa användare att uppmärksamma falska nyheter. Hittills har verktyget lanserats i 14 länder runt om i världen, bland annat i Storbritannien och Tyskland.

Facebook skriver i ett pressmeddelande att det här är början på ett långsiktigt och hårt arbete för att förhindra spridningen av falska nyheter. Företaget satsar nu först och främst på att utöka samarbetet med oberoende organisationer för faktagranskning och på verktyg för att hjälpa användare att kunna identifiera och anmäla falska nyheter.

Har du råkat ut för falska nyheter på Facebook? Vad tycker du om Facebooks nya satsningar? Berätta gärna för oss vad du tycker genom att kommentera!

Källor:
Svenskarna och sociala medier 2016

http://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/nu-borjar-facebook-marka-ut-falska-nyheter-6830085

http://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/facebook-slapper-nytt-verktyg-mot-falska-nyheter-6839649

Facebook Newsroom