Digitala trender 2017

Publicerad: 29 dec. 2017

Vi kommer minnas 2017 som ett år då influencer marketing når sin spets, att det är vårt mediebeteende som sätter agendan för morgondagens nyhetsförmedling, det eviga tjatet om rörligt innehåll och givetvis att allt detta ska vara mobilanpassat. De digitala spaningarna fortsätter trenda. Vi har därför skrivit ner några tankar kring året som gått och de digitala trender vi sett.

Mycket snack och lite verkstad. Så kan svenska företags digitalisering summeras. Efter att ha tagit del av konsultjätten Boston Consulting Groups rapport kan det konstateras att Sveriges självbild om att vara ledande inom digitalisering är något felaktig. Strategiarbete och vår digitala kompetens må vara framträdande, men när det kommer till själva genomförandet halkar vi efter.

Trots BCG:s rapport anser vi att det hänt en hel del inom den digitala sfären det senaste året. Men för de företag som ännu inte hakat på de nya trenderna är det dags att se över strategierna och faktiskt verkställa dem.

Mobiloptimerat, mobilanpassat och mobilvänligt

Begreppen fyller de flesta trendspanares munnar och det ligger sannerligen någonting i det. Idag använder 85 % av befolkningen internet i mobilen, enligt Svenskarna och internet 2017. Så varför fortsätta anpassa innehåll till “förlegade” datorer när vi ändå scrollar med näsan långt nere i telefonen?

Influencer marketing

Influencer, ambassadör, inspiratör, opinionsskapare...kärt barn har många namn. Fenomenet har förvisso existerat under en längre tid, men i år har det sannerligen tagit världen med storm. För den som missat dess innebörd är det företag som samarbetar med inflytelserika personer på nätet för att få en närmre relation till sin målgrupp. Här är såväl så kallade bloggare, Instagrammare som YouTubers eftertraktade.

Men i takt med att nya regleringar och riktlinjer implementerats samt att marknadsföringsstrategin inte längre är något hysch-hysch för konsumenterna, så blir det desto viktigare för företag att lägga om sin strategi. Under 2018 kommer relevans och engagemang gå före antal följare i val av samarbetspartner.

Vilken podd är din favorit?

En kanal som ökat gradvis de senaste åren men som i år visat framfötterna ordentligt är podcasten. Nu finns det ett stort utbud med många kända namn och ämnen som vi kan nörda ner oss i. Kanske är det dags för företag att anamma trenden?

Vårt mediebeteende styr innehållet

Vi väljer snarare att läsa nyheter digitalt än i en fysisk tidning. Traditionella medier har börjat anpassa sig efter våra beteenden och skapat plattformar med syfte att nå ut och smälta in i den digitala världen. Problemet är dock att artiklar döljs bakom betalningstjänster och att vi istället söker oss till gratis, inte fullt så objektiva sidor. Kanske är det dags att införa nyhetspoddar som alternativ till de tunga nyhetsreportagen?

Här går det undan

Som en effekt av det digitala samhället vill vi konsumera innehåll lika kvickt som ett svävande maglev-tåg. I Snapchats och Instagrams “Stories” regi har digitala bilder omvandlats till ett lika snabbt som flyktigt visuellt kommunikationsmedium. Här visas klipp och bilder i max tio sekunder för att sedan försvinna efter 24 timmar. Detta här-och-nu-format avspeglas även i vårt suktande efter live-sändningar vars funktioner de flesta sociala medier-kanaler numer erbjuder. Vikten av att anpassa marknadsföringen till detta kommunikationsformat blir centralt under 2018.

AR tar plats i vår vardag

Under det senaste året har augmented reality (förstärkt verklighet) börjat tillämpas allt mer i vår vardag. Snapchat är ett levande exempel vars funktioner har adopterats av såväl Instagram som Facebook. Även Pokemón Go har bevisat att platsbaserat AR för spel är möjligt.

Även företag som IKEA har anammat AR i form av appen Place, med syfte att ställa ut IKEA-möbler digitalt i rätt skala i ett rum för att se hur ens Billy-bokhylla kommer se ut.

Utifrån detta kan det konstateras att AR är enklare att integrera i vår vardag än vad VR är som både kräver headset och glasögon.

Vi vill vara ifred

Vi har börjat återgå till att använda chattfunktioner och grupper istället för att skriva offentligt på sociala medier. 81 % av Facebookanvändarna använder chattfunktionen Messenger och 63 % deltar i grupper, enligt Svenskarna och internet 2017. Kan detta vara ett bevis på en önskan att sociala medier ska vara av en mer privat karaktär? Självklart innebär detta en utmaning för företag som under 2018 får lägga mer krut på chattbotar för kundtjänst och företagsdrivna grupper.

Rörligt hit, och rörligt dit

Det har nog inte undgått många att årets fokus ligger på innehåll paketerat i ett videoformat. År 2020 kommer 80 % av innehållet som florerar på Facebook bestå av rörligt material, enligt Facebook själva. Så, 2018 kommer bli det rörliga formatets år. Häng med i svängen och börja spela in.

Våga prova något nytt!

Vi mäter, analyserar och mäter igen. Det hjälper dock inte att utläsa och analysera data om vi fortsätter jämföra vår kommunikation med föregående år utan att förnya oss. Företag idag snöar lätt in sig. Var istället först på bollen och haka på nya trender. Vad är det värsta som kan hända?

Så, det var alla digitala trender för det här året. Vi får se vad 2018 mynnar ut i.

Läs också

17 onödiga webbsidor du bör ha koll på