Det här googlade vi mest 2020

Publicerad: 15 dec. 2020
Google, googlade sökord, sökord,

Vad är det en brukar säga – året är inte slut förrän Google har släppt sin årliga rapport över de mest populära sökningarna?

Att sökord som relaterar till Covid-19 toppar var och annan kategori för våra googlesök i år kommer inte som någon större överraskning. Men det finns också en och annan oväntad ljuspunkt som lyser upp året som gått.

Vad sa du att kålrot hette, sa du?

Utöver att söka på ord som coronavirus, USA-valet och Folkhälsomyndigheten, kan vi se att många av oss undrade vad ordet shurda betyder. I samma kategori, ”vad”, ser vi också att vi var många som försökte ta reda på vad det engelska ordet för kålrot är. Och vi kan härmed avslöja att det INTE är ett ord som en huxflux gissar sig till. Rätt svar: Rutabaga!

De inte särskilt hemliga Google-recepten

Över de mest populära sökningarna i kategorin ”recept” återfinner vi dock ytterst lite rutabaga, däremot var vi nyfikna på recept för handsprit, blåbärspaj, surdegsbröd och hjortronsylt. Och det kanske inte är så konstigt heller med tanke på året som gått. Vi har behövt handsprit för att minska smittspridning, blåbärspaj för att härda ut, surdegsbröd för att ha något att göra och hjortronsylt för att vi har spenderat mycket mer tid i skog och mark.

Vad är det vi firar egentligen?

Med mer tid utan direkt umgänge började vi ifrågasätta både det ena och det andra. Tydligast blir det i kategorin ”varför” där vi mest av allt undrade varför vi firar Sveriges nationaldag. Likaså behövde högtider som Halloween och Trettondagen en förklaring till uppmärksammandet. Kanske kände vi i år ett större behov av att fira något, frågan var bara – av vilken anledning?

Vila i frid

Liksom det funnits anledningar till firande har det också funnits tid för att sörja. Många folkkära personer och celebriteter har under året lämnat oss och blivit sökta på i samband med detta. Däribland Sven Wollter, Kristina Lugn, Sean Connery och Kobe Bryant. Den som vi sökt mest efter på Google var Adam Alsing, programledare, radio- och tv-profil, som gick bort till följd av Covid-19 den 15 april i år. Att döden varit i mångas tankar visas inte minst i kategorin över de tio mest sökta fraserna som börjar med frågeställningen: ”hur”.

1) Hur många har dött av corona i Sverige?

2) Hur många är smittade av coronaviruset?

3) Hur smittar coronavirus?

4) Hur länge smittar corona?

5) Hur många delstater har USA?

6) Hur många dör varje dag i Sverige?

7) Hur länge är man sjuk i corona?

8) Hur farligt är coronaviruset?

9) Hur startade coronaviruset?

10) Hur många dör i influensa varje år?

Soffpotatisar i pandemin

Med årets allvarsamma inramning har behovet av glädjeämnen förståeligt nog ökat, och vad passar bättre som verklighetsflykt än filmens, tv-seriernas och YouTubes mer eller mindre fiktiva världar? I kategorin ”Konst och underhållning” hittar vi därför på första plats YouTube, följt av TV, SVT och Netflix.

Mystiken tätnar år 2020!

Vi kan också se att årets googlesökningar innehållit en del mystik. Vi frågade oss vem Skandiamannen var och fördjupade oss i både Estonia och Guldbron. Men kanske finner vi ändå det största mysteriet på plats tio i kategorin ”varför”. Nämligen – varför köper alla toapapper?

Vill du veta mer om hur vi googlade under året kan du ta del av samtliga listor här.


Vill du jämföra med vår lista över förra årets googlingar? Klicka här.