Cloud gaming – spela spel utan dyra konsoler eller speldatorer!

Publicerad: 27 maj 2021
Spel, molntjänst,
Molnbaserat spelande / cloud gaming

Vill du kunna spela spel utan att behöva betala dyra pengar för konsoler och speldatorer? Har du en stark uppkoppling men en gammal dator eller konsol? Då kan cloud gaming vara något för dig! Vi tipsar om tre cloud gaming-tjänster och vad du bör tänka på.

I samma anda som On demand-kulturen inom musik, film och serier blir standard i och med streamandet riktas spelvärldens fokus allt mer åt cloud gaming “det molnbaserade spelandet”. Att inte behöva lagra spel på hårddisk, skivor eller för den delen ens behöva särskilt mycket utrustning lockar nog många att vända sig mot molnbaserade tjänster för spelandet. Senast ut är Microsoft Xbox Ultimate Game pass som tar upp kampen med bland annat Google Stadia och Nvidia Geforce Now. 

Microsoft Xbox Ultimate Game pass

Med Microsofts betatest av molnbaserat spelande erbjuds spelaren att streama spel från Microsofts servrar. Idén är att alla som har tillgång till en Windows 10-dator eller en mobil enhet med Android version 6 samt en handkontroll kan spela vilka spel de vill ur spelbiblioteket för Xbox Ultimate Game pass. I dagsläget finns det över 100 speltitlar redo att spelas över molnet och samtliga ska ingå i månadskostnaden vilket innebär att du inte behöver köpa spelen först. Räkna dock med att du behöver en snabb och stabil uppkoppling för bästa upplevelse. Fiber från Bredband2 känns väl som ett givet val? 

Kostnad: 135 kronor / månad. (Över 100 spel ingår utan extra kostnad.)

Google Stadia 

I november 2019 lanserade Google sin molnbaserade spelupplevelse Googla Stadia. Tekniken bygger vidare på den digitala medieströmingnsenheten Google Chromecast med den så kallade Google Chromecast Ultra-enheten och används tillsammans med Googles egen handkontroll. Även här kan du välja mellan över 100 spel, du behöver dock köpa majoriteten av dem för att kunna spela till skillnad från Microsofts molnbaserade spel. 

Kostnad: 1099.99 kronor. (Ingen månadskostnad, Handkontroll ingår, dock behöver du betala för varje spel.)

Nvidia Geforce Now

Nvidia lanserade streamingtjänsten för spel Geforce Now i februari 2020. En stor fördel som Geforce Now har mot konkurrenterna Stadia och Xbox Ultimate Game pass är att här kan du spela spel från de stora digitala återförsäljarna av spel som Steam, Uplay, GoG, Battle.net och Epic. Med andra ord finns här tonvis med spel att välja på. Dessutom medföljer dina spel du tidigare köpt via återförsäljarna när du synkar ditt Geforce Now med konton hos exempelvis Steam. 

En väsentlig sak att nämna angående Geforce Now är att det finns en betalversion och en gratisversion. Förbered dig för begränsad speltid till 1 timme i stöten samt att du kan behöva köa för att komma in i spelet om du väljer gratisversionen.

Kostnad: 99 kronor / månad. (Spel måste köpas separat men redan köpta spel från andra återförsäljare medföljer.)

Detta bör du tänka på vid val av molnbaserat spelande

Hur lockande det än kan vara att slippa dyr utrustning och att du har tillgång till dina spel överallt, så kommer du inte att nå upp till samma prestanda med de molnbaserade alternativen till konsoler och gamingdatorer. Du kommer dock en bra bit på vägen och om du inte strävar efter att spela de allra senaste spelen på fullt vred så är det prisvärda substitut.

En viktig del är att se till att ha en riktigt stabil uppkoppling och att även om de flesta spelen går att spela över WiFi så bör du spela med kabel. Att skicka och ta emot data i realtid för att få flyt i spelen kräver en bra uppkoppling med låg latency. Latency = Fördröjningen / tiden det tar att skicka information från en punkt till en annan.

Skaffa stabilt, snabbt och prisvärt fiber från Bredband2

Obs! Det finns många andra molnbaserade tjänster för spelande. Vi har här gjort ett urval av tjänster vi själva har erfarenhet av.

Läs mer om de molnbaserade spelplattformarna

Xbox Ultimate Game Pass

Google Stadia

Nvidia Geforce Now