Bluffsamtal – så undviker du dem!

Publicerad: 15 apr. 2021
säkerhet, bedrägerier,
Abstrakt illustration på en telefon med två kryss

Är det vanligt med bluffsamtal i Sverige? Ja, i allra högsta grad. Varje år ser vi en ny våg av bluffsamtal där mängder av personer utsätts för bedrägerier. Det är nämligen otroligt lätt för bedragarna att fejka sitt uppringarnummer. Detta kallas spoofing och är ett vanligt knep bland bedragare som du ska få lära dig att undvika!

Om numret som lyser upp i displayen är från banken, ja då borde det väl vara en banktjänsteman som hör av sig? Inte alls, det är nämligen väldigt enkelt att ringa upp med ett nummer som egentligen tillhör någon annan, exempelvis en bank. 

Så sent som i april 2020 gick konsumentverket ut med en varning om bluffsamtal. Samtalen såg ut att komma från konsumentverket men kom i själva verket från bedragare som försökte lura personer på pengar. I sin varning skrev de att “I vissa fall ser det ut som att personen ringer från vår upplysningstjänst Hallå konsument eller Konsumentverkets växelnummer.”

Så enkelt är det att fejka sitt telefonnummer

I Avsnitt 12: Falska telefonnummer och bluffsamtal av Bli säker-podden provade podduons Tess Hamark att “spoofa” ett nummer när hon ringde till poddkollegan Nikka. Det visade sig vara otroligt enkelt. Ungefär 30 sekunder var vad det tog för Tess att ringa upp Nikka med ett falskt telefonnummer. Hon kunde med andra ord välja vilket nummer som skulle visas upp på Nikkas telefon när hon ringde till honom.

Detta kan du göra för att förhindra bedrägerier som bluffsamtal

En bra regel är att bluffsamtal ofta bara fungerar om du blir uppringd. Be därför om namnet på den som ringer och leta sedan fram telefonnumret till banken eller företaget på deras webbplats eller via en pålitlig nummerupplysning. Be sedan om att själv få ringa upp för att fortsätta samtalet. Var noga med att kontrollera källan till numret du ringer upp oavsett om det är från en webbplats eller en nummerupplysningstjänst.

Lär dig mer om säkerhet för ett tryggare digitalt liv

Vill du lära dig mer om hur du kan undvika bedrägerier, säkerhetshot på nätet och få tips på ett smidigare internetanvändande? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden. Du fyller i din e-post i formuläret längst upp till höger på denna sida.