Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Allt du behöver veta om VPN

Publicerad: 06 sep, 2021
Kategori:
På bilden syns en illustration över en laptop som har en gul tunnel mellan sig och en jordglob. Jordgloben symboliserar internet och den gula tunneln symboliserar en VPN-tjänst.

Vad är en VPN och vad används en VPN-tjänst till? I denna artikel reder vi ut några av de vanligaste frågorna kring just VPN-tjänster, VPN-tunnlar och VPN-användande.

Vad är VPN?

VPN står för Virtuellt privat nätverk. Något förenklat är det en teknik som används för att skapa en säker koppling eller förbindelse mellan två punkter i ett annars osäkert datanätverk. Denna förbindelse kallas ofta för tunnel. Du kanske har hört talas om begreppet VPN-tunnel? Ordet tunnel används här som en liknelse för förbindelsen mellan punkterna i nätverket. 

Vad är en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst är en produkt som förser dig med möjligheten att använda en VPN-tunnel. Det finns idag mängder av företag som säljer VPN-tjänster.

Det finns framförallt två alternativ när det kommer till att koppla upp sig mot en VPN-tjänst. Du kan antingen installera en VPN-klient på din dator, mobil och surfplatta eller så kan du installera en VPN-klient i din router. Fördelarna med det förstnämnda (VPN-klient på dator) är att det fungerar med alla routrar, är enklare att komma igång med och dessutom säkrare. Då riskerar du inte ens avlyssning på det lokala nätverket.

Vad används en VPN till?

VPN-tjänster används idag till allt från att maskera sin IP-adress i integritetssyfte, dölja sin geografiska plats och undvika geoblocking till att skydda sin kommunikation mot avlyssning. 

Anonymisering och maskning av IP-adress?

Att maskera sin IP-adress kan göras av flera anledningar. Vissa använder en VPN-tjänst av integritetsskäl för att inte bli identifierade genom sin IP-adress. Detta är populärt bland aktivister, hacktivister och opinionsmotståndare med flera. 

På bilden syns en illustration över en jordglob med gula kopplingar till en laptop. De gula kopplingarna symboliserar VPN-tunnlar från olika platser på jordgloben.

VPN som verktyg mot Geoblocking?

En VPN-tjänst kan användas för att kringgå geografiska begränsningar, så kallade geoblockers. Exempelvis kan en del streamingtjänster ha olika utbud beroende på vilket land användaren befinner sig i. Detta beror ofta men inte alltid på olika former av licenser. Ett exempel kan vara att du som bor i Sverige inte kan streama ett tv-program från en brittisk playkanal. Detta på grund av att programmet är licensierat för att endast visas i landet som köpt licensen.

VPN som säkerhetslösning och kryptering?

En del använder VPN för att på så sätt kunna surfa och kommunicera säkert på offentliga nätverk. Detta fungerar då VPN-tjänsten krypterar trafiken vilket innebär att andra på det offentliga nätverket inte kan se vilka webbplatser du besöker. 

Lyssna på avsnitt 131: Mer fulspel i VPN-branschen av Bli säker-podden

Läs vidare

Säkerhetstips till dig som studerar

Dela med dina vänner