Vi sätter musik på julens sinnesstämning

Publicerad: 15 dec. 2017
musik, julstämning,

Är du trött på jullåtarna som florerar i din omvärld? Bra! Vi har nämligen skapat en nedräkningslista till det nya året som innehåller allt förutom julmusik. Oavsett om du känner dig stressad, mätt eller trött ger vi dig 11 låtar som sätter ord på din sinnesstämning.

22 december

Julen nalkas och tiden är knapp. De sista julklapparna är ännu inte inhandlade. Istället inväntar du ett mirakel samtidigt som du lovar dig själv att detta aldrig mer ska upprepas. Precis som förra året och året därinnan. Då kan Sam Smiths “Pray” sätta ord på dina känslor just där och då.

23 december

Dan före dan. Julens förberedelser är i sin glansdag. Klappar ska slås in, granen ska kläs och maten ska inhandlas – tjohoppfallerallan. Det enda som fattas är snö. Åtminstone i södra Sverige. Så vilken låt passar bättre in än Rihanna och Jay Z:s “Umbrella”?

24 december

Julen kretsar kring mat. Eller? Med en stadig julfrukost grundar vi inför den omtalade sillunchen. Den härliga lunchen övergår sedan i julbordets festligheter som avrundas med den söta gröten ris à la malta. Som grädden på moset avslutas julafton med ett gottebord som heter duga. Denna mättnadskänsla kan enklast beskrivas med “Eat it” av Weird Al Yankovic.

25 december

Juldagen, även kallad hemvändardagen, är en dag att ta igen sig efter gårdagen och äta lite till. För somliga är det dock en dag du går ut på krogen och träffar gamla barndomsvänner som kommit hem över jul. Stämningen kan enklast beskrivas med Gotyes “Somebody that i used to know”.

26 december

Nu plockas julskinkan fram...för tredje dagen i rad. Tjatigt? Javisst! Men det hör julen till att bli så pass trött på julmaten att det behövs ett år för att bli sugen på den igen. Eller åtminstone till påsk. “Replay” med Iyaz passar därför bra dagen till ära.

27 december

Ojoj, nu måste vi ta det lugnt efter allt tjo och tjim. Åtminstone en dag. Idag är dagen som “The lazy song” med Bruno Mars beskriver sinnesstämningen bäst.

28 december

Detta är en dag att nyttja sina julklappar. Fick du en tjusig kofta? En portfölj med ditt namn ingraverat? Då är det idag som du bör åka till stan för att skryta lite extra med Iggy Azalea i lurarna som peppande sjunger “I’m so fancy”.

29 december

Åh, nej! Det är nyårsafton om två dagar och all julmat gör det svårt att komma i nyårsstassen. Men vet du vad? Det gör ingenting, för det är “all about that bass” som Meghan Trainor sjunger.

30 december

Paniken som uppstår när du inte kan bestämma outfit inför morgondagen. Ut på stan eller gräv i garderoben för att hitta den finaste festblåsan. Det finns fortfarande tid! För visst vill man vara “Dressed for success” den stora dagen till ära som Roxette gärna upprepar?

31 december

Klockan är en minut i tolv! Prince “Kiss” ekar från högtalaren. Vem ska du kyssa vid tolvslaget? Leta rätt på någon, vem som helst. Men kom ihåg, du måste fråga om lov.

1 januari

Nytt år, nya möjligheter. Men det kanske inte känns som det just idag. För “What good can drinkin do?” som Janis Joplin så vackert utsjunger.