Vad är the deep web och darknet?

Publicerad: 19 okt. 2021
deep web, darknet,
Bilden visar en illustration över en ö där berggrunden under ytan symboliserar den djupa webben och darknet.

Du har säkert stött på orden deep web, darknet eller det dolda nätet någon gång. Men har du koll på vad begreppen egentligen betyder och vad som ryms inom dem? I denna artikel reder vi ut begreppen deep web, darknet, surface web och ger dig en överblick av webben som existerar i det dolda.

The surface web (Ytwebben)

Den vanliga webben (Ytwebben) är du bekant med, det är den vi befinner oss på när vi öppnar vår webbläsare, som exempelvis Google Chrome, Safari, Mozilla firefox eller Microsoft Edge. I vår webbläsare använder vi oss ofta av sökmotorer för att surfa runt bland webbplatser. Anledningen till att vi kan hitta dessa webbplatser med hjälp av en sökmotor är för att webbplatserna är indexerade. Detta sker med hjälp av sökrobotar. Lite förenklat går sökrobotarna från länk till länk och indexerar vad den stöter på lite som när vi surfar på webben och besöker olika hemsidor, noterar innehållet och går till nästa webbplats. 

De delarna av internet, som sökrobotarna indexerat, kallas för den synliga webben, ytwebben eller the surface web. Google uppger att deras sökindex innehåller hundratals miljarder webbsidor.

Exempel: Om vi söker på Bredband2.com med valfri sökmotor kommer vi hitta vår webbplats. Med andra ord är Bredband2.com en del av den synliga ytwebben.

The deep web (Den djupa webben)

The deep web kan enklast förklaras som den del av internet som inte indexeras av sökmotorernas robotar. The deep web är alltså inte sökbart i samma mån som det indexerade internet är. Du surfar antagligen på den djupa webben dagligen utan att tänka på det. Som när du besöker din e-postinkorg, laddar ner något från din molnlagringstjänst eller loggar in på arbetsplatsens intranät. På the deep web finns webbplatser som är lösenordsskyddade och sekretessbelagda. Med andra ord är även the deep web tillgängligt via en av ovannämnda webbläsare med skillnaden att webbplatserna inte är indexerade.

Exempel: Om vi söker på vår E-postadress via en sökmotor dyker inte vår inkorg upp. Sökrobotarna indexerar nämligen inte din inkorg. Inkorgen kan alltså sägas finns på the deep web.

Darknet (Den krypterade webben)

Darknet även kallat the dark web är de delarna av the deep web som består av anonymiserade och krypterade nätverk. Här består ofta webbplatsernas adresser av ett slumpartat urval av siffror och bokstäver som slutar med suffixet .onion. Gemensamt för webbplatserna på darknet är att deras IP-adresser är dolda. För att få åtkomst till darknet behöver du använda dig av en anonymitetstjänst, exempelvis Tor-webbläsaren från The Onion Router project. Tor-webbläsaren krypterar datan som skickas och tas emot från din dator när du har kopplat upp dig mot darknet. Detta innebär att din aktivitet blir anonymiserad, vilket är hela poängen med darknet. 

Darknet skapades av U.S. Naval Research Laboratory, ett laboratorium för United States Navy och United States Marine Corps, med just syftet att ta fram ett krypterat och säkert nätverk för amerikanska myndigheter och dess agenter.

Idag används darknet till allt från att organisera demonstrationer i icke-demokratiska länder, kringgå internetcensur och läcka känslig information (visselblåsa) till att ägna sig åt olagliga affärer och andra brott.

Exempel: När du använder dig av en anonymitetstjänst som Tor för att koppla upp dig mot darknet kan du surfa krypterat. Detta möjliggörs genom att datan som skickas till och från din dator krypteras i flera lager mellan routrar i nätverket, därav namnet The Onion routing projekt, lökens lager symboliserar teknikens lager av kryptering. 

Dold underhållning på Netflix

Apropå dolda webbplatser... Vill du grotta ner dig i mer av det dolda och dessutom hitta något nytt att streama på Netflix? Då ska du spana in vår lista över Netflix dolda genrer, där hittar du sådant som inte ryms i de ordinarie kategorierna.