Tre tips för säkrare shopping under julen

Publicerad: 2 dec. 2022

Visste du att julhandeln är en av nätbedragarnas mest lönsamma perioder? Därför ska du i denna artikel lära dig att julhandla och shoppa säkert på nätet. Häng med! 

Se upp för bluffmejl från budfirmor 

Både inför jul och andra populära shoppingperioder som exempelvis Black Friday är det bra att vara lite extra uppmärksam på vad som hamnar i inkorgen. Bluffmejl som säger sig komma från olika budfirmor är vanligt under julhandeln. Se därför till att granska dessa mejl noggrant. Du hittar vår guide för hur du granskar ett nätfiskemejl här. Och du, kom ihåg att all viktig information om din försändelse borde finnas på distributörens webbplats. 

Varning för falska SMS med länkar i 

Det är inte bara genom e-post som bedragarna försöker få tag på dina privata uppgifter. Falska Julklapps-SMS som utger sig komma från någon stor butikskedja eller webbutik är inte heller ovanligt. Trott eller ej, men att förfalska avsändarnamnet i ett SMS är busenkelt och du bör därför ha som regel att aldrig klicka på länkar i SMS. Informationen som står i SMS:et borde gå att få genom att kontakta kundtjänst för företaget som skickat det eller på deras webbplats.  

Var försiktig med ditt betalkortnummer  

Detta kanske verkar uppenbart för många men att betalkortnummer stjäls är något som händer allt för ofta. Var därför försiktig med att knappa in ditt betalkortnummer när du handlar på nätet och handla bara på webbplatser som du litar på till 100 %. Känner du dig osäker på butiken kan du läsa recensioner från andra kunder på webbplatser som Trustpilot, Prisjakt och Pricerunner, osv.   

En annan bra idé är att använda sig av ett bank- och surfskydd som det som ingår i F-Secure Total, vilket du hittar här. Då får du en varning om du skulle försöka genomföra en betalning på en osäker webbplats. Smidigt, eller hur? 

Läs mer om F-Secure Totals funktioner

Se fler tips på en säkrare digital vardag i dessa artiklar 

30 vanliga lösenord du bör undvika! 

Tvåfaktorsautentisering – vad är det?