Sakernas internet - det intelligenta hemmet

Publicerad: 14 feb. 2017

Tänk dig ett hem där allt styrs automatiskt eller digitalt med hjälp av en enda enhet, låt säga din mobil eller din surfplatta. Ett hem som lär känna dina och vanor, dina preferenser och förstår hur du vill leva ditt liv. Ett hem som underlättar för dig att leva ditt liv där hemma och anpassar sig efter dig, precis så som du vill ha det. Du kan styra precis allting i ditt hem ifrån din mobila enhet, oavsett vart du än befinner dig.

Det intelligenta hemmet var en framtidsvision om innovation för inte alltför länge sedan. Idag ligger det mycket nära i tiden och finns redan i välutvecklade hem och miljöer. Fenomenet kallas sakernas internet (the internet of things) och bygger på att alla våra saker och vår omgivning är uppkopplade mot internet. Branschen förutspår att innan år 2020 kommer hela 20 miljarder prylar att vara uppkopplade mot internet. Det fungerar så att saker omkring oss, allt från hushållsapparater och kläder till fordon och mobiltelefoner förses med smart teknik som genom inbyggda minimala datorer och sensorer kan kommunicera med sin omgivning via internet. På så sätt kan dessa saker kommunicera sin status, vart de befinner sig, sin funktion och sina behov. En dag i det intelligenta hemmet och i en värld som i allt större utsträckning är uppkopplad kan vi förenkla små men tidskrävande saker i vardagen, för att effektivisera och underlätta vår livsstil.

Föreställ dig att du vaknar på morgonen och en lätt, behaglig belysning tänds automatiskt i rummet när din väckarklocka ringer (eller med en snabb svepning på din smarta mobiltelefon). Innan du kliver upp ur sängen kan du starta kaffekokaren i köket så att kaffet är rykande färskt när du kommer dit för att äta frukost. När du kliver in duschen för att vakna till är vattnet inställt på precis rätt temperatur, så som du vill ha det på mornarna. Din favoritmusik att starta dagen med går automatiskt igång med svag volym i bakgrunden när du stiger in i badrummet. 

När det är dags att åka till jobbet talar bilen automatiskt om för dig vart den står parkerad och låser upp sig själv när du närmar dig. Under vintertid går värmaren automatiskt igång så att bilen är varm och är redo när du ska köra iväg. Den smarta bilen hjälper dig att köra miljövänligt, kommunicerar med tillverkaren regelbundet och uppdaterar sig själv automatiskt. Den larmar i god tid innan något går sönder och när det är dags för service så bokar bilen själv in en tid på verkstad. På väg till jobbet i rusningstrafik kommunicerar din bil med andra bilar och samarbetar för att dirigera om trafiken och undvika köbildning så att det går så smidigt som möjligt att ta sig fram. 

Om du blir osäker när du kommer till jobbet så kan du enkelt kontrollera att lampor är släckta, att larmet är på, att alla hushållsapparater är avstängda eller att dörren är låst där hemma. Har du glömt något så kan du styra detta från din smarta mobil.  

På arbetsplatsen anpassar sig inomhusklimatet och belysningen automatiskt efter hur många som befinner sig i byggnaden. Dina uppkopplade arbetsredskap läser av din omgivning och förser dig kontinuerlig med kontextspecifik data som du behöver för att kunna arbeta så effektivt som möjligt. Innan du kör hem från jobbet startar du spisplattan där du lämnade en kastrull med vatten och potatis innan du åkte till jobbet så att det är färdig lagom tills du kommer hem för att förbereda middagen. Den smarta brandvarnaren, övervakningskameran eller andra uppkopplade säkerhetsåtgärder i ditt hem håller brandfara utom räckhåll. Du behöver inte heller bekymra dig om att handla mat på vägen hem, eftersom ditt kylskåp automatiskt beställer mat när det är behövs som du får hemlevererat till dörren. Brist på inspiration för att laga middag någon dag? Ditt kylskåp ger dig förslag på recept och vad du kan laga när du behöver det baserat på vad du har i kylen. 

När du kommer hem lägger du ifrån dig din mobil på köksbänken där den laddar automatiskt. Med hjälp av en pulsklocka som kommunicerar med sensorer i ditt hem anpassar sig inomhusklimatet och temperaturen efter humör, puls och stressnivå för att du ska känna dig så bekväm som möjligt. När det är dags att gå och lägga sig kan du höja och sänka volymen på tv:n i vardagsrummet där barnen ser på tv, från ditt sovrum. Beroende av nycklar, fjärrkontroller, mobilladdare eller strömbrytare är ett minne blott i det digitala hemmet där du lever precis som du vill och på dina egna villkor.

Hur skulle du vilja att ditt intelligenta hem såg ut? Dela gärna med dig av dina tankar och idéer genom att kommentera!

Läs mer om sakernas internet och vad som kommer att hända i framtiden i IoTGuiden.