Så skyddar du dig mot bankbedrägerier

Publicerad: 26 sep. 2018
mobilt bankid, antivirus,

Under föregående halvårsperiod uppdagades det att 50 miljoner kronor stulits från privatpersoner av kriminella ligor i form av bankbedrägerier, enligt SVT. Uppfinningsrikedomen kring bedrägeribrott är stor. Det hittas ständigt på nya metoder för att lura folk. Men det finns knep – relativt enkla sådana – att ta till för att minimera risken för bedrägeri.

Så undviker du att bli drabbad

Spam och nätfiske

Nätfiske benämns ofta i relation till falska e-postmeddelanden som skickas ut från till synes legitima företag. Innehållet tenderar leda en till falska webbplatser eller en uppmaning om att ange privat information som sedan gör att gärningsmannen får åtkomst till dina privata uppgifter. Tips är att vara selektiv med vad du klickar på vare sig det är en länk eller en bifogad fil.

Förfalskade webbplatser

Det finns förfalskade webbplatser som utger sig för att vara en riktig banks webbplats. Agendan här är tydlig – att lura dig att tro att den falska webbplatsen är bankens äkta webbplats. På sidan vill de att du ska logga in med ditt användarnamn och lösenord, vilket i sin tur ger cyberbrottslingarna åtkomst till dina bankuppgifter.

Men hur kan du veta att webbplatsen är falsk?

  1. Granska webbplatsen. Är loggan autentisk? Hur är språket? Finns det stavfel? Cyberbrottslingar är oftast skickliga på att skapa webbsidor som är identiska med originalet, vilket givetvis kan göra det svårt att se någon märkbar skillnad.

  2. Hur ser webbadressen ut? Innehåller webbadressen något stavfel? Stavas Swedbank med v istället för w? Om originaladressen vanligtvis slutar på .com eller .se och den angivna adressen slutar med .org, .nu eller liknande kan det vara ett tecken på att sidan är falsk.

  3. Står det https i början av webbadressen? Det verifierar nämligen att det är en säker källa. Samtidigt kommer en låsikon uppenbara sig och genom att dubbelklicka på den kan du se om sidan är säkerhetscertifierad eller ej. Om namnet på upphovsmakaren inte överensstämmer med namnet på webbsidan kan det vara ett tecken på att webbsidan är falsk.

  4. Undvik att uträtta dina bankärenden när du är uppkopplad via ett publikt WiFi.

Uppge aldrig dina bankuppgifter

Ibland sker bankbedrägerierna via telefon, mejl eller sms där man uppmanas att lämna ut sina bankuppgifter eller logga in via Mobilt BankID. Detta är dock något som bankerna aldrig skulle göra. Är du orolig bör du ringa din bank för att dubbelkolla. Var aktsam och ta det säkra före det osäkra.

Tips på verktyg

  • Se till att du alltid har de senaste versionerna genom att regelbundet uppdatera operativsystem, webbläsare och säkerhetsprogram för BankID.

  • Använd ett uppdaterat antivirusprogram.

  • Installera ett bankskydd som skyddar dig från webbsidor som sprider skadligt innehåll. Bankskyddet anger om du är på en säker bankwebbplats och skyddar anslutningen så att du kan göra dina bankärenden i en trygg miljö.

Källor och vidare läsning

SVT.se

F-Secure

Säkerhetspaket