Så får du ett snabbt och säkert bredband hemma

Publicerad: 15 nov. 2019
tips vid flytt, flytta bredband,

Internet är avgörande för att många svenskars vardag ska flyta på smidigt. Vid en flytt är det extra viktigt att se över hur internetlösningen ser ut i det nya hemmet. I den här texten tipsar Marko Rajkovic, marknadsstrateg på Bredband2, om några viktiga detaljer att ta hänsyn till för att du ska slippa internetstrul.

Skaffa rätt teknik

En stabil uppkoppling är grunden för en bra internetupplevelse och den bästa lösningen är en fast uppkoppling som kompletteras med en trådlös. Den högsta nivån i Sverige, kvalitets- och säkerhetsmässigt, är internet via fiber. Därför är det viktigt att kontrollera vad det finns för tekniska möjligheter på den nya adressen. Finns inte fiber? Räkna med en indragningskostnad på cirka 15 000 kronor för en villa. Det är vanligt att grannar går tillsammans och delar på kostnaden.

– Människors utnyttjande av bandbredd ökar i genomsnitt med 50 procent varje år, vilket är väldigt mycket. Därför borde man tänka långsiktigt och skaffa något som kommer löna sig under en lång tid, säger Marko Rajkovic.

Vill du få en smidig wifi-lösning hemma? Läs mer om Bredband2:s router. 

Skaffa rätt hastighet

När du väljer hastighet på ditt bredband ska du välja det som du har behov av för tillfället. Det är enkelt att uppgradera hastigheten om behovet ökar. En familj med tonårsbarn kommer ha ett väldigt högt användande och därav är behovet större av en snabb och stabil uppkoppling. Men om du är pensionär som bor själv räcker det sannolikt med det billigaste alternativet.

– Man bör dock tänka på att en bra morot för barnbarn är om mormor har snabbt internet hemma, vilket kommer generera fler besök, säger Marko Rajkovic och skrattar.

Räkna med att varje person i dag klarar sig bra med 50 Mbit/s för att titta på 4K-material och chatta samtidigt. Därför avgör antalet personer i hushållet hur mycket bandbredd du behöver. För ett ensamhushåll rekommenderar Marko 100 Mbit/s, men för större hem 250 Mbit/s eller mer, då blir upplevelsen optimal.

Skaffa en bra router: Wifi är hemmets puls

Bor du i villa eller lägenhet? Då behöver du sannolikt olika lösningar för att få bra wifi hemma. Bor du i ett mindre hem med gipsväggar räcker det oftast med en router som ska sitta högt och centralt i hemmet. Allra bäst wifi-effekt får du ifall routern inte är skymd av något.

– Har du flera våningar, stenväggar och liknande rekommenderar jag en router med repeaters eller ett så kallat meshnätverk. Då räcker det att sätta ut 2-3 “puckar” strategiskt i ditt boende så att du alltid når ditt wifi var du än är. Har du en trädgård är det inte dumt att lägga en nära ett fönster så att du exempelvis kan njuta av wifi-högtalare i trädgården, säger Marko.

Säkra din data

Fotografier, videos, dokument och annat sparas digitalt idag, därför är det viktigt att planera den digitala förvaringen. Det finns olika sätt att göra detta men de vanligaste är att spara det offline, på till exempel en hårddisk, eller att det sparas i molnet. Molnet innebär att materialet sparas digitalt via tjänster som iCloud, Google Drive, Storegate eller liknande. Materialet sparas då på fysiska servrar som dessa tjänster har runt om i världen.

– Tredje varianten är att man har en blandning av dessa. Så att om molnet “pajar” har du backup och vice versa. Mitt förslag är att använda en sådan lösning. För då kan du vara säker på att din viktiga data är säkrad även om huset brinner upp eller om datacentret råkar illa ut, säger Marko.

Glöm inte säkerheten

Allt fler prylar blir uppkopplade vilket också medför risker. Det handlar främst om att man är uppmärksam och tänker sig för en extra gång. Börja alltid med att tänka på säkerheten i din router i form av ett säkert lösenord och eventuellt ett gäst-wifi som är aktivt för hemmets gäster.

När det kommer till olika interaktioner via internet bör du vara vaksam när du använder ditt Bank-ID, kreditkort online och tänka på vem som lägger till dig på sociala medier. Kontrollera också hur många av de uppkopplade prylar du har hemma som är kopplade direkt mot internet och hur de fungerar. Bredband2 djupdyker i detta i ”Bli säker-podden” som du kan lyssna på här nedan.