Möt Edit – en person att räkna med

Foto på Edit

Logistikälskare, siffernörd och glädjespridare. Med Edit blir det inga ekonomiska snedsteg och inte heller en tråkig stund. Med över 10 år på Bredband2 i bagaget är hon idag bolagets Vice Ekonomichef. En roll som hon axlar lika enkelt som tillagning av vegetariska snabbnudlar.

– Jag har inte alltid varit Vice Ekonomichef på Bredband2. Till en början var jag kundtjänstmedarbetare och sen dess har jag utbildat mig och arbetat mig framåt i karriären. Vi på ekonomiavdelningen arbetar brett med bland annat rapportering, kostnadsuppföljning, analyser, avtalsregistrering och redovisning. Vi arbetar som team med transparens som viktigt ledord.

Hur ser månadsprocessen ut?

– Ingen dag är den andra lik men det finns arbetsuppgifter som återkommer under bestämda perioder varje månad, som till exempel fakturering av konsumentabonnemang. Den görs alltid i början av varje månad. Efter faktureringen färdigställts skickas fakturorna ut till våra kunder. Det sker cirka den 12:e. Fakturan har sedan alltid förfallodag den 27:e. Vet du vad förfallodagen innebär? Det kan vara lätt att tro att det är sista dagen som man har på sig att betala. Men i själva verket är det då betalningen ska vara oss tillhanda.

Har du några tips till kunder som inte förstår sin faktura?

– Det är nog lätt att bli stressad om något på fakturan inte ser ut som en förväntat sig. Oftast finns svaret på fakturan. Om till exempel fakturabeloppet känns främmande, kontrollera för vilken period som faktureringen avser. Vi fakturerar i förskott och det innebär till exempel att första fakturan även innehåller retroaktiv fakturering för tiden som varit fram till och med att den första perioden i förskott faktureras. Vi har två faktureringsmetoder (autogiro och e-faktura) som innebär kvartalsvis fakturering i förskott. Av erfarenhet brukar svaret finnas någonstans på fakturan och då sparar en tiden det skulle ta att kontakta kundtjänst. 

På Bredband2:s hemsida finns vanliga frågor och svar om bland annat fakturor, vilket Edit tipsar om.

– Surfa gärna in på vår hemsida, oftast har någon annan redan fått svar på just den fråga en själv funderar över.

"Vi är inte ute efter att döma eller göra livet svårt för någon"

Ibland kickar den mänskliga faktorn in och en råkar missa en fakturabetalning eller kanske vet med sig att en kommer bli sen med sin betalning. Men det finns tillvägagångssätt för att underlätta situationen, enligt Edit.

– Om det är så att en vet med sig att en kommer bli sen med en betalning av någon anledning, mejla gärna och be om anstånd på fakturan. Med anstånd menas att fakturans förfallodatum skjuts fram. Vi kommer inte att kunna bevilja det i samtliga fall och i synnerhet inte om det sker varje månad. Men vi har full förståelse för att det kan komma tillfällen där det behövs. För att undvika påminnelse- och inkassoavgifter, som ibland kan göra att fakturan dubbleras, bör en skicka ett mejl så försöker vi lösa det på bästa sätt. Vi är inte ute efter att döma eller göra livet svårt för någon.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Jag älskar siffror och jag älskar logik. Det har jag alltid gjort. När jag var liten fanns det så kallade bästa vänner-böcker där en skulle fylla i information om sig själv. Under frågan "Vad vill du bli när du blir stor?" skrev jag att jag ville blir revisor. Bredvid modell, men ändå. Siffror är tryggt. Det finns en ordning som är tillfredsställande som inger lugn och trygghet för mig.

Fem snabba med Edit

Vilken är din favoritprodukt från Bredband2?

– Min favorit är de tilläggstjänster som anpassar ett abonnemang och som gör det personligt.

Vad lyssnar du helst på?

– Jag är en periodare. Men ofta strömmar Bon Iver, Erykah Badu eller Christine and the Queens ut genom högtalarna. Och jag älskar jazz. 

Vilket är det bästa danska ordet?

– Optur! En tur upp liksom. Föreställ dig en dag när allt bara klaffar. Det blir grönt ljus så fort du kommer till övergångsstället, när du kommer till kontoret står det någon med en kopp kaffe och väntar. Det är en total upptur.

Vad har du alltid hemma i skafferiet?

– Vegetariska snabbnudlar.

Hur många gånger har du flyttat?

– Många gånger. Minst tjugo.