Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Ökad nätmobbning under coronapandemin — vad kan vi vuxna göra?

Publicerad: 06 sep, 2020
Kategori:

Att vi rör oss mer på nätet har såklart många fördelar – så som möjligheten att knyta nya kontakter, inhämta kunskaper och massor av både ny och gammal underhållning. Men mer tid på nätet för tyvärr också med sig ökade problem med nätmobbning och näthat.

16 procents ökning enligt Friendsrapporten 2020

Barnrättsorganisationen Friends jobbar aktivt med att belysa och motverka mobbning. En del i Friends arbete är att årligen ta fram en rapport för att sprida kunskap om mobbning och kränkningar i svensk skola. I 2020 års upplaga av Friends rapport framgår det bland annat att 16 procent av barn och unga upplever att kränkningar på nätet har ökat under Covid-19. Det finns även tendenser och tecken på att rasistisk mobbning har ökat som en konsekvens av pandemin.

Om du är intresserad av att läsa Friendsrapporten 2020 i sin helhet kan du ladda ner den här.

Nätforskarens insikter och goda råd

Vad kan du som vuxen göra för att minska risken att barn och unga i din närhet drabbas? Det är något som nätforskaren Elza Dunkels har lagt ner mycket tid och energi på. Hon har bland annat tagit fram strategier för hur vi som vuxna kan hjälpa dagens ungdomar att skydda sig mot problem på nätet.

Dunkels påpekar att nätmobbning inte alls är något nytt och fundamentalt annorlunda, utan en förlängning av ett existerande problem. Hon menar att detta är viktig kunskap så att vi inte fokuserar på fel saker, som att problemen skulle bero på någon specifik app eller liknande.

Elza Dunkels råd i korthet:

  • Vi måste prata mer om rätten att skydda sig själv

  • Vi måste bli bättre på att stötta andra

  • Vi behöver lära oss att inte själva bidra till kränkningar och mobbning

Som vuxen är det viktigt att ta problemen på allvar och ha en aktiv dialog med barn och unga i sin närhet, och vid behov kontakta skolan. Vill du läsa hela artikeln om Elza Dunkels insikter och goda råd kan du göra det här.

 

Källor och vidare läsning

Elza Dunkels: ”Nätmobbning är inget nytt och fundamentalt annorlunda, utan en förlängning av ett existerande problem”

Elza Dunkels: ”Vi vuxna måste bli bättre på att lyssna på vad barn har att säga”

Elza Dunkels: ”Forskning visar att barnsäkra lösningar ökar risken för att barn ska få syn på olämpligt innehåll”

Dela med dina vänner