Hjälp en anhörig till ett uppkopplat liv

Har du en släkting som du tror skulle kunna höja sin livsstandard med hjälp av lite mer kunskap om internet och teknik? En senior som du tycker har användning av digitala tjänster och verktyg? I denna artikel hjälper vi dig, hjälpa din släkting, till ett uppkopplat och enklare liv. På ett lättsmält sätt!

Det digitala utanförskapet

I rapporten Svenskarna och Internet 2021 beskrivs dagens digitala utanförskap i siffror. Visste du till exempel att var femte pensionär inte använder internet överhuvudtaget?  

Även bland yngre människor finns ett utvidgat digitalt utanförskap. Denna grupp har bland annat problem med sådant som att installera mobilt BankID, vilket krävs för att kunna genomföra en mängd ärenden online. 

I rapporten går att läsa följande om det utvidgade digitala utanförskapet: 

”Här finns de som saknar kunskaperna för att nyttja internets olika funktioner – en del av dem känner inte till flera samhällsviktiga digitala tjänster överhuvudtaget. Andra känner till, men kan inte använda tjänsterna utan hjälp.“

Så haffa tag i en släkting som halkat efter i det digitala och påbörja din goda gärning!

Dator, smartphone, platta eller allihop?

Att lära sig hur internet fungerar på en enhet kan vara nog så kämpigt. Fokusera därför ditt utbildande till den enhet som eleven (släktingen) redan är bekant med. Är eleven en total nybörjare? Använd då den teknik som finns tillgänglig. När hen börjat få kläm på det här med nätet så kan du alltid introducera en ny enhet.

En bra lärare förbereder sig

Underlätta så mycket som möjligt för din elev. Hjälp till med nedladdningen av appar som du vet ni kommer vilja använda er av. En lösenordshanterare underlättar massivs för någon som inte har lätt att komma ihåg inloggningsuppgifter till exempel. Lägg också till bokmärken i webbläsaren för sådant som eleven vill ha smidig tillgång till. Det kan vara ett bokmärke till nyhetssidan eleven föredrar eller till en webbsida där eleven kan tänka sig att handla från.

Enkelt är toppen

Ha inte förväntningarna om att eleven ska bli ett proffs direkt, håll er till det allra nödvändigaste i början, sådant som eleven ska känna är enkelt att utföra. Är det enkelt kommer användandet öka och ju mer användande desto lättare blir det att lära sig mer.

Börja med grunderna

En bra början är att lära känna igen ikoner för olika appar och program. Hur ser till exempel ikonen för webbläsaren och e-posttjänsten ut?

Om motivationen tryter

Det är inte alltid lätt att motivera någon till att bli lite mer uppkopplad. Försök därför att få eleven att inse nyttan med att lära sig. Hur kan appar, program och hemsidor hjälpa just hen?

Att beskriva digitala funktioner

För någon som aldrig använt sig av internet är ord som exempelvis webbläsaren rena grekiskan. Digitala funktioner och dess namn kan därför behövas förklaras på ett mer beskrivande sätt. Använd gärna liknelser! Ta ordet webbläsare till exempel. Så här skulle du kunna förklara det.

Exempel: Vad är en webbläsare?

  • En webbläsare är som ett fönster mot internet. Om du öppnar fönstret kan du se webbplatser. Detta är platser (även kallade hemsidor) där information samlats av privatpersoner, föreningar eller företag. Ta Volvo till exempel, Volvo har en webbplats där de samlat information om sina bilar.

Knyt an mer kunskap som relaterar till webbläsaren när eleven fått en bild av den.

Exempel: I webbläsaren kan vi använda oss av en sökmotor. 

  • En sökmotor är som en kikare du använder för att titta på saker genom fönstret (webbläsaren). Vill du till exempel få syn på ett recept på skinkfräs? Låt kikaren (sökmotorn) veta vad du letar efter och du kommer att få syn på webbplatser med information om skinkfräs.

När eleven förstått vad en webbläsare och en sökmotor är kan nästa steg bli att lära sig använda dessa två för att söka efter information. Ta gärna del av vår utförliga guide i hur du lär dig söka på internet.

Tumma inte på säkerheten

Det går inte att vara nog försiktig när det kommer till IT-säkerheten, se därför till att eleven har de skydd som behövs för att surfa säkert. En brandvägg, ett antiviruspaket eller ännu hellre, ett komplett säkerhetspaket, är ett måste för såväl en nybörjare som en erfaren internetanvändare. Spana in säkerhetspaketet F-Secure Internet Security för en säkrare digital vardag.

Och, även om vi vill uppmuntra eleven till att utforska nätet på egen hand så är det viktigt att nämna att okända länkar inte bör klickas på. Kom gemensamt fram till 5 webbplatser och appar som eleven har ett behov av åtkomst till och se till att eleven kan nå dessa för egen maskin. Med internetvana går det att utöka repertoaren, skynda långsamt och säkert med andra ord! 

Fortsätta lära genom tips och tricks

Gör som cirka 450 000 andra och ta del av vårt nyhetsbrev. Varje månad får du där tips på hur du skaffar dig en säker och smidig digital vardag. Dessutom dyker det upp ett och annat erbjudande lite titt som tätt.

Fyll i din e-postadress i rutan längst upp till höger på denna sida.