Fem tips som säkrar din integritet på nätet

Visste du att det är en rättighet att få sina personliga uppgifter skyddade på nätet? Så är det. Men bara för att det är en rättighet innebär inte det ett skydd per automatik. Hur gör du då för att hålla dina personliga uppgifter säkra på nätet? Det ska vi hjälpa dig med genom att ge dig fem tips på dataskydd.

Fundera på var dina personliga gränser går

Vad är du beredd att dela med dig av på internet? Vet du hur dina personuppgifter används av appar och digitala tjänster? Och kan du lita på att dina uppgifter är säkra? Detta är ett par frågor du bör ställa dig själv. 

Fundera också på var det är du delar information och personliga uppgifter. Är sidan, tjänsten eller appen pålitlig? Används säkerhetsprotokollet https som ofta syns som ett hänglås i webbläsarens adressfält? Är appens utgivare verifierad? Finns det gott om recensioner och omdömen? Ta reda på detta innan du fyller i dina personliga uppgifter.

Se över dina integritetsinställningar

När såg du senast över dina integritetsinställningar på Facebook, Instagram eller andra sociala medier som du använder? 

Gå in på dina kontoinställningar i appen du använder och ställ in vem som får se det material du lägger upp och vem som får använda den information du delar. Vill du inte att hela internet ska få se filmen från lördagkvällens karaoke som du laddat upp? Då kan du välja att bara dina vänner ska kunna se den.

Passa också på att se över inställningarna för övriga appar på din mobiltelefon. Vilka appar har rätt att använda din kamera och mikrofon? Fundera över om de verkligen behöver ha den åtkomsten för att fungera, eller om du kan ändra dina inställningar.

Läs integritetspolicyn

När du skapar en inloggning på en ny plattform ombeds du ofta läsa villkoren och kryssa i en ruta för att godkänna. Du vet precis vilken vi menar. Det är den där väggen av text som många av oss scrollar förbi i all hast. Vilket är synd eftersom det innebär att vi missar informationen som berättar hur våra uppgifter kommer att hanteras. Låt oss ta för vana att stanna upp när vi ser ord som integritet och försöka få en bild av vad som faktiskt gäller. Med andra ord – läs integritetspolicyn!

Använd VPN

Vill du ta ditt dataskydd till nästa nivå? Då är VPN något för dig. VPN står för virtuellt privat nätverk och när du använder dig av en sådan tjänst skickas din datatrafik genom en krypterad tunnel till en VPN-tjänsts servrar på internet. På så sätt kan inga obehöriga se vilka webbplatser du besöker eller vilken information du utbyter med dem. Du kan också dölja varifrån du ansluter, vilket har gjort VPN populärt för att kringgå geografiska begränsningar.

Vill du veta mer om VPN-tjänster så kan du lyssna på avsnitt 79 av Bli säker-podden som gästas av Jan Jonsson, VD på den svenska VPN-operatören Mullvad.

Skapa unika lösenord för varje tjänst du använder

Ingen tipslista över dataskydd är komplett utan ett par ord om lösenord. Därför kommer här några saker att tänka på.

När du skapar ett unikt och starkt lösenord för varje tjänst du använder minskar risken att någon listar ut ditt lösenord och därmed får tillgång till känslig information.

Ju krångligare lösenord desto bättre. Ett tips är att ta hjälp av en lösenordsgenerator som tar fram ett långt och komplicerat lösenord åt dig. Men hur ska du bära dig åt för att komma ihåg ett sådant lösenord? Vi rekommenderar att du använder en lösenordshanterare från exempelvis Bitwarden eller Lastpass. Lösenordshanteraren sparar alla inloggningar i ett digitalt bankvalv till vilket du får åtkomst med ett huvudlösenord eller ditt fingeravtryck. När du låst upp ditt valv finns alla dina användarnamn och lösenord tillgängliga för dig att visa och klistra in där du vill logga in. 

Lyssna på vår Bli säker-podd 

I Bli säker-podden får du många bra tips på hur du skyddar dig och din data på nätet. Hör mer om bland annat lösenordshanterare här.