Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Därför var det internetstrul i världen under helgen

Publicerad: 03 sep, 2020
Kategori:

Hade du dålig internetuppkoppling i helgen? I så fall var du långt ifrån ensam. Under söndagsförmiddagen 30/8 uppstod nämligen ett stort tekniskt problem hos företaget Century Link, en av världens största teleoperatörer. Enligt rapporter kan upp till en miljard människor världen över ha påverkats.

Vilka är Century Link?

Century Link är ett amerikanskt multinationellt telekomföretag med huvudkontor i delstaten Louisiana. De erbjuder tjänster inom kommunikation, säkerhet och molnlösningar till såväl privatpersoner som små och stora företag.

Du kanske undrar hur teknikstrul hos ett enskilt företag i USA kan påverka bredbandsanslutningen hos så många svenskar? Särskilt med tanke på att Century Link är relativt okänt i Sverige. Detta beror på att företaget Cloudflare använder Century Link som operatör.

Vad gör Cloudflare?

Cloudflare fungerar som en skärm framför hemsidor och skyddar mot olika typer av digitala attacker. När operatören ligger nere får Cloudflare problem. Och när Cloudflare drabbas av problem får även hemsidan som företaget ska skydda problem. Cloudflare fyller därför en viktig funktion för många hemsidor världen över. När Cloudflare ligger nere innebär det att sidorna som använder sig av företagets tjänster atutomatiskt också ligger nere.

Single point of failure

I en intervju med SVT hänvisade Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder till ett känt begrepp inom IT-säkerhetsvärlden — single point of failure. Det innebär att när en punkt går sönder kan det få allvarliga konsekvenser runt omkring. Det var antagligen precis vad som hände.

Störningarna varade dock inte särskilt länge. Redan på söndagskvällen meddelade Century Link via Twitter att problemet var löst.

 

Källor och vidare läsning 

Internetstiftelsens säkerhetschef svarar på frågor i SVT

Expert: Globalt internetstrul visar hur sårbart internet är 

Dela med dina vänner