Bredband2 är stolt sponsor av BonnierHoops

Publicerad: 23 aug. 2018

Bredband2 är stolt sponsor av BonnierHoops – ett projekt med basket och kultur i fokus. Under sommarlovet har barn och ungdomar i Biskopsgården träffats, spelat basket och hängt i läs- och surfhörnan. Projektet har tidigare ägt rum i Stockholm. Men i år var det även premiär i Göteborg.

Projektet – som initierades av Bonnierförlagen år 2015 – startade i Kista Centrum i Stockholm. Initiativet föddes ur en vilja att inspirera ungdomar till kreativt skrivande och läsande. Detta efter att undersökningar påvisat att niondeklassare och i synnerhet de som inte har svenska som modersmål låg långt efter inom läsförståelse.

I år var det dags att utöka projektet med ett nytt område. Närmare bestämt Biskopsgården i Göteborg. Syftet med initiativet var att med en alternativ sysselsättning locka fler att börja läsa och långsiktigt förbättra samverkan i området. För att möta ungdomarna på deras villkor varvades basket med olika kulturaktiviteter och häng i läs- och surfhörnan. Här sponsrade Bredband2 med uppkoppling. Något som Bredband2:s marknadsstrateg Marko Rajkovic är oerhört stolt över.

– Det finns få saker som förenar människor som idrott och internet. Bättre kommunikation ger oss en bättre värld. Böcker i all ära, men det finns fantastiskt mycket lärorik information på internet. Detta ville vi att ungdomarna skulle få ta del av, men också ge dem möjlighet att dela sina basketvideos på sociala medier. Och för det ändamålet behövdes en maffig uppkoppling – självklart hjälpte vi till.

Förutom basket har läsning i bokloungen, artistuppträdanden, skrivarverkstäder samt poesi- och dansworkshops ägt rum.

Resultat

I väntan på årets resultat från Biskopsgården presenterar vi resultatet från Kista 2017:

  • Ungefär 12 000 deltagare

  • Hundratals böcker lånades ut

  • Brottsligheten sjönk med 27 % (Tillgrepps och skadegörelsebrott: 2014 – 174 anmälningar, 2017 – 127 anmälningar

  • Period 15 juni till 15 augusti runt Kista Torg) Skadegörelsen sjönk med 60 % (2015 – 95 anmälningar, 2017 – 38 anmälningar.

  • Period 17 juni till 14 augusti

  • Polis och brandmän byggde ovärderliga relationer

  • Kyrkan och Moskén stärkte sitt samarbete och visade hur bra det går att leva ihop oavsett religion med bland annat gemensamma aktiviteter

  • 15 ungdomar fick jobb

Utifrån ovanstående resultat kan vi konstatera att det är ett projekt värt att nämna och sprida.

Mer om projektet

Bonnierförlagen, "BonnierHoops! #4 — den unika basket- och kultursatsningen nu även i Göteborg och på Bokmässan!".

BonnierHoops på Facebook

Göteborgs Stad, "Sommarlovssatsning i Biskopsgården".

SVT.se, "Sommarlovssatsning i Biskopsgården".