Bigheart omvandlar din reklam till välgörenhet

Publicerad: 9 maj 2019

Hur vore det om du kunde skänka pengar till välgörenhet utan att spendera en enda krona från egen ficka? Appen Bigheart gör det möjligt.

Fler och fler vill avskärma sig från annonser på internet. 34 % av svenska internetanvändare använder sig av adblockers, enligt analysföretaget Statista. Men det finns ett sätt att omvandla den jobbiga reklamen till något positivt istället. En omvandling som stavas Bigheart.

Det var under hösten 2018 som Jakob Gelberg, Henri Thunberg, Robert Sabelström och Helena Hellberg lanserade appen Bigheart. Och anledningen var enkel.

– Vi hade en önskan om att kunna göra något nyttigt av alla möjligheter som kommer med den ökande användningen av mobilen. 2015, när Bigheart grundades, var ett omskakande år med flyktingkatastrofer, miljölarm och ekonomisk osäkerhet. Då liksom nu kändes det inte som om makthavarnas insatser riktigt räckte till och då föddes idén om Bigheart, säger medgrundaren Jakob Gelberg.

Syftet med appen är att låta personer med stort hjärta kunna samla in pengar till välgörenhet genom att tillåta erbjudanden och reklam på låsskärmen eller vid öppnande av andra appar. Annonsintäkterna skänks sedan till de hjälporganisationer användarna önskar. På så sätt kan alla hjälpa till att göra världen till en bättre plats, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Men det är inte alla företag som får annonsera i appen.

– För oss är det viktigt att våra annonsörer delar våra värderingar. Företag med tveksam moral och etik är inte välkomna. Vi vill att såväl vi som användarna och annonsörerna strävar efter att göra världen till en bättre plats, säger Jakob Gelberg.

Bigheart erbjuder ett brett urval av seriösa hjälporganisationer som SOS Barnbyar, Röda Korset, RFSL och Världsnaturfonden WWF. Något som uppskattas av användarna. Det generella mottagandet av appen har varit positivt, enligt Jakob Gelberg.

– De flesta man pratar med är väldigt nyfikna och intresserade. Roligast var nästan när appen låg i toppen i kategorin social i Google Play Store. Det var ett kvitto på att Bigheart uppskattas av våra användare och uppmärksammades också av startup-pressen. Sedan tycker jag att det säger en hel del att vi får in minst en fjärdedel av våra användare genom rekommendationer från dem som redan använder appen.

Hittills har Bigheart skänkt 170 000 kronor till välgörenhet och utsikterna för 2019 ser lovande ut.

Bigheart växer så det knakar och fortsätter vi i den här takten kommer det att röra sig om cirka en miljon kronor i år.Vad bultar ditt hjärta för? Ladda ned appen Bigheart och bidra varje dag utan att spendera varken tid eller pengar. Bredband2 stöttar initiativet genom annonsering i appen.

Ladda ner Bigheart för iOS
Ladda ner Bigheart för Android

Läs också

6 appar som bidrar till ett hållbart samhälle

Så kan tekniken du äger bli mer hållbar