6 appar som bidrar till ett hållbart samhälle

Publicerad: 4 apr. 2019
appar,

Mobiltelefonen är onekligen en betydelsefull kamrat i din vardag. Inte nog med det kan den på ett enkelt sätt hjälpa dig att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi har tagit fram en lista på några fantastiska hållbarhetsappar för alla – som dessutom är helt gratis.

BIGHEART

Säger hjärtat ja till att donera pengar till välgörenhet, medan plånboken säger nej? Inga problem. Med BIGHEART får du se annonser på antingen din låsskärm eller under ett kort ögonblick när du öppnar andra appar, till exempel Facebook och Instagram. Annonserna genererar pengar till ditt konto som du sedan kan skänka till valfri välgörenhet.

Dessutom kan du samla in pengar genom att bjuda in dina vänner till att använda appen. Win-win för samhället? Javisst!

Ladda ner BIGHEART för iOS
Ladda ner BIGHEART för Android

Good On You

Betygsättning på klädmärken utifrån etik och hållbarhet? Japp, det finns en app för det. Good On You hjälper dig navigera i konsumtionsdjungeln och fatta köpbeslut baserade på dina egna principer och värderingar. I appen kan du enkelt söka på olika klädmärken, få ett betyg mellan 1-5 och en summering av hur etiskt företaget verkligen är. Du kan också söka på ett plagg du önskar köpa, och enkelt hitta butiker nära dig där du kan handla med gott samvete.

Ladda ner Good On You för iOS
Ladda ner Good On You för Android

Karma

Äta gott, spara pengar och rädda miljön på samma gång. Det är en win-win-win, och det görs möjligt i denna app! Med Karma kan du hitta och köpa överbliven mat från restauranger, caféer och matbutiker nära dig till ett reducerat pris. Över 1500 restauranger har redan anslutit sig till appen i Sverige, och fler strömmar in. En förträfflig app för dig som vill rädda maten och planeten samtidigt. 

Ladda ner Karma för iOS
Ladda ner Karma för Android

OLIO

Ta ett kort på den halvuppätna chokladkartongen du fick i julklapp av farmor eller mjölken du inte kommer hinna dricka upp innan din resa. Dela sedan med dig till människor i din närhet. Precis som med Karma kan du med OLIO undvika att överbliven mat, eller annat husgeråd, slängs i onödan.  På samma sätt bidrar du till minskat svinn genom att hämta upp mat som delas av dina grannar. En perfekt app för dig som älskar mat, men hatar svinn.

Ladda ner OLIO för iOS
Ladda ner OLIO för Android

Charity Miles

Om du någonsin har funderat över hur du kan förbättra din hälsa samtidigt som du skänker till välgörenhet – svaret är här! Med Charity Miles kan du kombinera alla de kilometer som du går, springer, cyklar eller dansar ihop och konvertera dem till pengar rätt in i samhällets ficka.I appen kan du dessutom välja mellan över 40 välgörenhetsorganisationer. Appen är alltså optimal för dig som vill träna för såväl din egen som dina hjärtefrågors skull.

Ladda ner Charity Miles för iOS
Ladda ner Charity Miles för Android

Svalna

Hur mycket kostar din shoppinglycka i koldioxid? Att du köpte nio par jeans förra året är lätt att glömma och förtränga. Svalna svarar på hur din konsumtion påverkar miljön genom att analysera dina faktiska köptransaktioner. Som ett resultat får du en översikt av vilka miljöbovar som finns i din vardag och hur du kan förändra dem. En pricksäker app för dig som vill få en djupare insikt i hur du kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Ladda ner Svalna för Android
iOS-versionen kommer att lanseras inom kort, håll utkik på Svalnas hemsida!