Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av matnyttiga tips och tricks för att navigera på nätet. Missa inte heller våra exklusiva erbjudanden och kampanjer!

Avsnitt 79: Wireguard tar över VPN-världen

Publicerad: 30 jul, 2020
Kategori: ,

Medan Tess är på semester tar Nikka ett snack med Jan Jonsson, vd hos VPN-operatören Mullvad. Hör dem diskutera det nya protokollet Wireguard och varför det tar över allt mer från tidigare storfavoriten OpenVPN.

Veckans avsnitt

Det nya VPN-protokollet Wireguard vinner mark för varje dag. Allt fler VPN-tjänster överger trotjänaren OpenVPN till förmån för nykomlingen som erbjuder en slimmad kodbas och högre prestanda.

I veckans poddavsnitt pratar Nikka med Jan Jonsson, VD på den svenska VPN-operatören Mullvad. Deras VPN-tjänst var en av Wireguard-pionjärerna och de bidrog också finansiellt till utvecklingen. Jan delar med sig av sina tankar om Wireguards fördelar och förklarar varför Mullvad valde att satsa på det nya protokollet. Han berättar också om hur det är att driva en VPN-tjänst från Sverige.

Tidskoder i avsnittet

00.28 Inledning

01.23 Två tummar upp för Bitwarden

03.27 No More Ransom fyller år

04.59 Mullvad och Wireguard

Omtalat i avsnittet

Ny tredjeparts­granskning av Bitwarden

Windows Hello och Touch-ID i Bitwarden

No More Ransom fyller fyra år

Wireguard-projektet

Cure53:s granskning av Mullvad VPN 2018

Cure53:s granskning av Mullvad VPN 2020

Mullvads källkod (Github)

Mullvads syn på LEK/hemlig dataavläsning

Mullvads artikel om Wireguard

Dessa shownotes finns också hos Nikka Systems som podden produceras tillsammans med.

Denna artikel är publicerad under Creative Commons CC BY 4.0-licens (gäller ej tillhörande bilder där annan fotograf är angiven). Det innebär att du får kopiera, bearbeta och vidaredistribuera materialet.

Tidigare avsnitt

Samtliga Bli säker-avsnitt

Dela med dina vänner