Adrian Macéus: "Alla kan göra något för att bidra med lite positiv vibe."

Foto: ©adrianmaceus.se

Årets digitala upplaga av galan Årets Nätängel, som anordnas av försäkringsbolaget mySafety, gick av stapeln i slutet av november. Efter prisutdelningen stod det klart att skådespelaren och artisten Adrian Macéus kammat hem titeln i kategorin barn och ungdom, en utmärkelse som delas ut i samarbete med BRIS. 

15-åriga Adrian tilldelas priset för sitt starka engagemang mot mobbning och utanförskap. Stjärnskottet hyllas för att han valt att stötta barn och unga som har det tufft genom sina digitala plattformar, samt för att han visar hur vi alla kan bidra till positiv förändring. 

Sedan det stora genombrottet i julkalendern "Storm på Lugna gatan" år 2018 har Adrian hunnit släppa elva singlar, dubba filmer och medverka i flera musikaler. Framöver kommer vi bland annat att få se honom i den nya "Bert"-filmen, där han spelar huvudrollen. Adrian är trots sin unga ålder onekligen en person med många järn i elden. Vi på Bredband2 lyckades knipa en minut av hans tid, och fick ta del av hans tankar kring mobbning, utanförskap och näthat. 

Hej Adrian! Du har precis vunnit priset som Årets Nätängel i kategorin barn och ungdom. Hur känns det?

- Det känns jättebra. Jag är superstolt över att få det här priset. Det är bra att den här frågan uppmärksammas.

Du är även ambassadör för Friends och har vunnit flera priser för ditt engagemang kring mobbning och utanförskap. Varför är ämnet viktigt för dig? 

– Jag har själv varit utanför och vet hur det känns och så ska inte någon behöva känna. Det här är en viktig fråga som vi behöver engagera oss i allihopa. Det är sjukt att så många barn och ungdomar går till skolan varje dag och mår så dåligt.

Vad tycker du att det behövs prata mer om när det kommer till näthat och mobbning? Vad behöver vi göra för att förbättra situationen, enligt dig?

– Vi måste prata om det mer och hela tiden. Det ska vara in your face hela tiden. Inte något man bara lyfter på en temadag någon gång per termin eller läsår, för vi måste komma åt de som är passiva som ser och vet att något är fel men inte gör något. Det är inte coolt att vara en mobbare eller dålig kompis. Den som gör det behöver själv hjälp. Sen måste lärare orka göra något. De ser och vet. Men jag upplever att många lärare bara hoppas att problemet ska försvinna av sig själv. De har ett stort ansvar.

Ditt engagemang i de här frågorna genomsyrar även din musik. Du har ju bland annat skrivit "Det blir bättre" för att peppa unga att inte ge upp, utan istället tro på sig själva. Blir det fler låtar på temat i framtiden? 

– Ja, "Det Blir Bättre" var en låt jag skrev för jag kände att jag ville peppa de som har det jobbigt. Jag vill att de ska våga tro på att det blir bättre. Och veta att de inte är ensamma. Vi får se vad som kommer framöver. Jag skriver hela tiden och försöker utveckla mig både som artist och låtskrivare.

Slutligen, vilket är ditt bästa netikett-tips? 

– Har du inget snällt att skriva, skriv inget! Och kom ihåg att alla kan inte göra allt men alla kan göra något för att bidra med lite positiv vibe.

Adrian finns att följa på Instagram, TikTok och YouTube. Hans upplyftande musik och podden "Adrian & Klara Tonårsliv" hittar du på Spotify

Om du som barn eller ung känner dig utsatt för mobbning eller näthat kan du kontakta BRIS. På deras webbsida hittar du information om hur du får hjälp via telefon, chatt eller mejl alla dagar i veckan. På Friends webbsida kan du ta del av ett stort utbud gratis material om ämnet. 

Läs även

Hej förälder – så surfar ditt barn säkrare!

Ökad nätmobbning under coronapandemin — vad kan vi vuxna göra?