Vad är mobilt bredband och hur väljer jag rätt?

Publicerad: 4 dec. 2023

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är en internetuppkoppling som du kan ta med dig överallt, förutsatt att du är inom räckhåll för ett mobilnätverk. Till skillnad från fast bredband, som begränsas till en specifik plats, ger mobilt bredband dig friheten att surfa på nätet oavsett var du befinner dig. 

Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar genom att ta emot signaler från ett mobilt nätverk, precis som din mobiltelefon gör. Din router fångar upp det mobila nätverkets signal och omvandlar den till en pålitlig internetuppkoppling. Basen i det mobila bredbandet är SIM-kortet, som medföljer när du köper mobilt bredband.

Det finns olika typer av routrar beroende på dina behov. Vissa routrar är designade för att användas hemma eller i sommarstugan, medan andra är mer kompakta och bärbara, vilket gör dem idealiska för att ta med sig om du är på språng. Oavsett situationen kan du känna dig trygg med att våra routrar för mobilt bredband kommer att ge dig en stabil och snabb uppkoppling där du än befinner dig.

Vilket mobilt bredband är bäst?

Att bestämma vilket mobilt bredband som är bäst kan vara en utmaning, eftersom det beror på många faktorer. Några av dessa inkluderar dina surfvanor, vad du planerar att använda bredbandet till och naturligtvis din budget. För att hitta det bästa mobila bredbandet för dig, kan det vara en god idé att jämföra olika leverantörer och deras erbjudanden.

Vad kostar mobilt bredband?

Priset för mobilt bredband varierar kraftigt beroende på vilken leverantör du väljer, vilken datamängd du behöver och om du behöver extra utrustning som en router. Om du planerar att använda ditt mobila bredband ofta och för att exempelvis streama, kan det vara värt att överväga ett paket med en större datamängd.

Vilken hastighet ska jag ha på mitt mobila bredband?

Valet av hastighet på ditt mobila bredband beror i stor utsträckning på dina internetvanor. Här är en snabbguide som hjälper dig att förstå vilket paket som passar bäst för dig:

8 GB

För dig som använder internet för grundläggande behov som att surfa på sociala medier, webbplatser och titta på ett och annat videoklipp. Perfekt för dig som vill ha en uppkoppling när du är på språng, men inte planerar att använda stora mängder data.

40 GB

Rekommenderas för dig som regelbundet streamar musik och video, laddar ner större filer eller kanske spelar online. Denna datamängd passar även för dig som arbetar hemifrån då och då och behöver tillförlitlig uppkoppling för onlinemöten.

Obegränsat

Perfekt för dig som använder en stor datamängd. Om du streamar filmer i hög upplösning, spelar spel med höga datakrav, eller om flera personer i ditt hushåll delar samma uppkoppling, kan obegränsad data vara det bästa valet för dig. Med detta paket behöver du inte oroa dig för att nå en datagräns.

Vad ett mobilt bredband framför allt är – är en fantastisk lösning för dig som behöver en flexibel och portabel internetuppkoppling. Oavsett om du reser mycket, bor på en plats med begränsade fasta bredbandsalternativ, eller helt enkelt vill ha flexibiliteten att surfa var du än befinner dig, är mobilt bredband värt att titta närmare på. Kom ihåg att alltid jämföra alternativ och tänka igenom dina specifika behov innan du bestämmer dig för vilket mobilt bredband som är bäst för dig.

Läs mer och beställ mobilt bredband här.

Kontakta vår support för rådgivning kring vilken hastighet som passar dig bäst.