3 av de läskigaste hackningarna i historien!

Publicerad: 20 okt. 2022
it-säkerhet,

Har du någon gång drabbats av ett virus? Då vet du hur läskigt det kan vara. Och nu när det närmar sig Halloween tyckte vi det kunde vara lämpligt att lista några av historiens läskigaste hackningar.

Vad sa du hade läckt, sa du?! 

Låt oss börja med den läskigaste och kan även mest sedelärande av hackningar. Ja, vi pratar om The Celebrity iCloud Hack. År 2014 uppmärksammades en skrämmande trend av stulna bilder som kom från kändisars mer privata samlingar. Med andra ord, sådant som en helst behåller för sig själv, inlåst i ett tryggt digitalt valv.

Tyvärr visade det sig att dessa valv inte var så säkra som många kanske hade hoppats. För under 2014 utsattes amerikanska kändisar (och cirka 500 andra personer) för något som vi varnar för (och tipsar på hur du undviker i den här artikeln) nämligen nätfiskeattacker, också kallade bluffmejl eller phising.

Det skulle visa sig att en man vid namn George Garofano tillsammans med ett par andra män hade utgett sig för att arbeta för Apples säkerhetsteam. I denna påhittade roll mejlade bedragarna offren med en uppmaning om att lämna ut inloggningsuppgifter eller annan information som kunde ge honom och hans medbedragare tillgång till offrets iCloud. Över 500 personer fick sina iCloud och Gmail-konton hackade och bestulna på information och väldigt privata filer.

En kan tro att något sådant inte skulle kunna hända en själv, för visst skulle en aldrig lämna ut uppgifter som kan användas för att ge tillgång till ens egna konton. Eller? Eller?!  

Har du fortfarande inte läst våra tips på hur du undviker att drabbas av nätfiske bör du göra det när du läst klart denna artikel.

Vem är Melissa?

Året var 1999 när dataprogrammeraren David Lee Smith släppte lös sitt makrovirus Melissa i USA. Ett virus som skulle komma att bli det snabbast spridande viruset i världen. Han gjorde det genom att publicera en fil med vad han sa var gratis lösenord till betalsajter för vuxna … i ett internetforum för … vuxna.

När forummedlemmar laddade ner filen och öppnade den i Mircosoft Word (ordbehandlaren) tog viruset kontroll över såväl Word som Microsoft Outlook (E-posttjänsten) och började skicka e-post till de 50 första adresserna i användarens adresslista. Givetvis bifogades virusfilen och spred sedan sig själv till alla som laddade ner och öppnade filen.

Det ska tilläggas att även om viruset inte stal någons känsliga uppgifter så ledde det säkert till en och annan pinsam situation då viruset även såg till att ämnesraden i mejlen som skickades drog åt det lite mer snaskiga hållet. Detta för att bättra på chansen att mejlet öppnandes.

Psst! Vill du ha ett mejl utan snask men med tips på hur du kan skydda dig mot virus och få en smidigare digital vardag? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi skickar ut det en gång i månaden och bjuder på olika tips, tricks och erbjudanden!

Så när Melissaviruset fortplantade sig själv på rekordtid och miljoner e-postanvändare drabbades fick FBI ta tag i saken. När de väl fått bot på spridningen stod notan för uppstädning och reparationer på 80 miljoner dollar. För David Lee Smith, som kunde gripas tack vare samarbetet mellan myndigheter och internetleverantören AOL, väntade 5 000 dollar i böter och 20 månaders fängelse. Vem var då Melissa som viruset döpts efter? Enligt legenden var Melissa en strippa från Miami som David Lee Smith ska ha varit särskilt förtjust i.

Se upp för masken!

I november 2008 upptäcktes något som senare kommit att gå under namnet The Conficker Worm. Detta virus är en så kallad internetmask, som genom att utnyttja sårbarheter hos Microsoft, kunde kopiera sig själv till andra enheter i det lokala nätverket. Den gör detta genom att skaffa sig administratörslösenord och göra kopior av sig själv i systemmappar på den infekterade enheten. Det har också visat sig att viruset kan manipulera filer hos USB-stickor och externa hårddiskar för att sprida sig på så vis.

Det sägs att när Conficker var som mest spritt, fanns masken på cirka 15 miljoner datorer. Datorer som kunde användas till DDOS-attacker eller där användaren kunde få sina filer förstörda eller lagrad information stulen. Med andra ord såg det mörkt ut!

Men, inget verkligt dramatiskt hände och Microsoft med flera kunde börja arbeta för att åtgärda sårbarheten som utnyttjats. Microsoft gick också ut med en hittelön på 250 000 dollar till den som kunde hjälpa dem att hitta de skyldiga. Ändå har ingen gripits för Conficker till denna dag. Och ja, masken lever fortfarande sitt eget liv då det uppges att upp mot 1 miljon datorer och enheter fortfarande kan vara infekterade.

Vad ska man göra för att skydda sig mot allt det här?

En bra början är att hålla dina enheter uppdaterade med de senaste säkerhetsuppdateringarna, försöka lära dig mer om IT-säkerhet men framförallt se till att ha ett ordentligt säkerhetspaket. På denna sida hittar du ett prisvinnande och prisvärt säkerhetspaket från F-Secure.