11 Spotify-hacks du borde använda

Är du en flitig användare av musiktjänsten Spotify? Då har vi tipsen för dig. Här är tricken du inte använder men som du borde använda.

1. Få pengar över till en kaffe

Visste du att Spotify erbjuder studenter halva priset på tjänsten Spotify Premium? Om inte så vet du det nu. För 49 kronor i månaden kan du som student lyssna obegränsat, helt utan reklam. Nu har du kanske råd att köpa den efterlängtade kursboken (läs tröjan) du länge suktat efter. För dig som sitter och nickar instämmande och tänker att du kan visa din gamla studentlegitimation från när du var 15 kan glömma det. Spotify kontrollerar nämligen så att ditt ID är riktigt.

2. Sammankoppla Shazam med Spotify

Använder du appen Shazam för att identifiera låtar som du hör på klubben, caféet eller arbetsplatsen? Nu kan du skapa en spellista baserad på dessa låtar. Det enda du behöver göra är att öppna Shazam, klicka på “My Shazam” och “Connect your Spotify account”. Denna funktion lägger automatiskt till de låtar du kollar upp i en ny spellista vid namn “My Shazam Tracks”. Praktiskt, eller hur?

3. Skapa en gemensam lista

Musik tenderar att börja med bråk. Men det behöver det nödvändigtvis inte göra. Istället för att tjafsa över vem som ska få välja låt till nästkommande resa kan du, tillsammans med dina vänner eller familj, skapa en gemensam spellista. Högerklicka på spellistan du vill skapa, klicka på “Gemensam spellista” och dela den med de du vill.

4. Tindra med musiken

Vill du addera lite extra krydda till din Tinder-profil? Då gör du det bäst med musik. Genom att länka din profil till ditt Spotify-konto kan andra få en bild av din musiksmak. Gå till informationssektionen i Tinder-appen och klicka på “Lägg till Spotify i din profil” och tadaa(!), nu kan du imponera på dina besökare. 

5. Tipsa Spotify

Om du har en idé på en ny funktion kan du kontakta Spotifys kundsupport. Musiktjänsten lyssnar gärna på dig och är kända för att skapa funktioner baserade på tips från sina fans. Tipsa här!

6. Använd löpande musik

Visste du att Spotify har skapat olika spellistor anpassade efter ditt löptempo? Välj allt från 130 till 190 BPM. Gå till “Utforska”, klicka på “Genrer och teman”, gå vidare till “Träning” för att sedan hitta olika spellistor under rubriken “Löpning”.  Nu är det bara att snöra på dig skorna och springa i takt till musiken.

7. Skapa tonade övergångar

Brukar det uppstå en stel tystnad mellan låtarna? Det är enkelt att fixa en skön låtövergång. Gå in på inställningar (den hittar du bland annat i menyraden under “Spotify”), scrolla längst ner för att sedan klicka på “Avancerade inställningar”. Under rubriken “Uppspelning” hittar du “Tonade låtövergångar”. Sist men inte minst behöver du aktivera funktionen.

8. Spela smart

Om du inte vill att andra ska se vilken musik du diggar till varje dag kan du aktivera en privat inställning. Detta hittar du under inställningar.

9. Lyssna på omvärlden

Är du nyfiken på andra länders musiksmak? Vill du bli en musikglobetrotter? Genom att klicka in på “Utforska”, “Topplistor” och “Topp 50 per land” kan du se vad som går hett i länder som Bolivia, Australien och Chile.

10. Återskapa raderade spellistor

Har du råkat radera en spellista? Oroa dig inte, den går att återskapa. Gå till din kontoöversikt och klicka på “Återskapa spellistor”. Där kan du sedan välja vilken spellista du vill blåsa liv i igen.

11. Trött på dina spellistor?

Discover Weekly är funktionen för dig som vill få en spellista skapad av Spotify baserad på låtar och artister du redan tycker om. Perfekt för dig som vill få nys om ny fräsch musik som går i enlighet med din befintliga musiksmak. Om du vill att låtarna sparas automatiskt varje vecka kan du klicka här.